Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit criticul şi teoreticianul literar Matei Călinescu

A murit criticul şi teoreticianul literar Matei Călinescu

A murit criticul şi teoreticianul literar Matei Călinescu
Sursa foto: Matei Calinescu
25 Iun 2009   •   12:15

Criticul şi teoreticianul literar Matei Călinescu murit, miercuri, în urma unei lupte cu cancerul. Acesta a încetat din viaţă în Bloomington (Statele Unite ale Americii).

Slujba de inmormântare va avea loc luni, la capela All Saints din Bloomington, la ora locală 11.00.

"Era un mare autor, un om extraordinar de sensibil, o minte ascuţită, o personalitate de o căldură şi de o generozitate cum rar întâlneşti", a declarat criticul Carmen Muşat, potrivit Mediafax.

Matei Călinescu s-a născut pe 15 iunie 1934. În 1957, a absolvit Facultatea de Filologie, secţia engleză, a Universităţii din Bucureşti.

În 1973, a plecat din ţară cu o bursă Fulbright şi a decis să rămână în SUA. Şase ani mai târziu, acesta Călinescu lucra ca profesor de literatură comparată la Indiana University din Bloomington.

Criticul literar a scris numeroase eseuri şi articole atât în SUA, cât şi în România După 1989, Matei Călinescu a scris pentru revistele 22, Apostrof, România literară, Steaua..

Matei Călinescu este autorul a numeroase cărţi precum: "Matthew's Enigma... A father's portrait of his autistic son" , "Eugene Ionesco: Teme identitare şi existenţiale", "Tu: Elegii şi invenţii", "Conceptul modern de poezie: de la romantism la avangardă".

Printre premiile obţinute de Matei Călinescu se numără: premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România (1969), Marele Premiu al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (2002), Premiul AER pentru ştiinţe umane (2003) şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru eseu şi critică (2006).

Antena.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close