Antena 3 CNN Actualitate Cultură A şasea brăţară dacică a fost recuperată de poliţie

A şasea brăţară dacică a fost recuperată de poliţie

A şasea brăţară dacică a fost recuperată de poliţie
12 Iun 2007   •   07:55

Poliţiştii au recuperat aseară ceea ce pare a fi a şasea brăţară dacică din cele furate de la Samisegetuza. Brăţara era în posesia unui hunedorean pe care poliţiştii l-au filat luni de zile şi l-au atras apoi într-o capcană. Primele patru brăţări dacice au fost răscumpărate cu suma de 800.000 de lei de la un colecţionar american. Acestea au fost aduse în ţară la jumătatea lunii ianuarie şi au fost expuse la Muzeul Naţional de Istorie al României.

Cea de-a cincea brăţară a fost predată statului român de către autorităţile judiciare franceze la data de 23 ianuarie. Aceste brăţări sunt singurele recuperate până acum din totalul de 15 astfel de obiecte sustrase din situl arheologic Sarmisegetuza Regia - Munţii Orăştiei.

Hunedoreanul a fost prins de o echipă complexă de poliţişti, sub coordonarea procurorilor DIICOT din Biroul Teritorial Maramureş. Bărbatul intenţiona să comercializeze brăţara dacică. Obiectul de aur ar putea fi una din cele 15 brăţări furate cu câţiva ani în urmă, de căutătorii de comori, din situl de la Sarmisegetusa.

Totodată, poliţiştii au stabilit deja că bărbatul cauta, în Ucraina, un cumpărător care să plătească peste 100.000 de euro pentru brăţară. Pentru prinderea hunedoreanului, poliţia a folosit ofiţeri sub acoperire. Brăţara cu însemnele dacice, are aproximativ 1.100 de grame este acum la procurori pentru expertizare.

Alte trei brăţări dacice din aur, descoperite la o galerie din New York, ar putea fi aduse în România în cel mult două luni, a declarat ministrul Culturii. Brăţările se află acum la Frankfurt unde o comisie numită de la minister pleacă peste 2 zile ca să le exepertizeze. Dacă sunt autentice, ministerul va demara procedurile pentru răscumpărarea lor. Ministerul a cerut deja suplimentarea bugetului cu 134.000 lei, mai puţin de 40.000 de euro, în acest scop.

Antena 3

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close