Antena 3 CNN Actualitate Cultură Adevăratul motiv. De ce și-a tăiat Van Gogh urechea

Adevăratul motiv. De ce și-a tăiat Van Gogh urechea

Adevăratul motiv. De ce și-a tăiat Van Gogh urechea
Sursa foto: Foto: vangoghmuseum.nl
31 Oct 2016   •   16:59

Un critic de artă susține că a desluşit misterul urechii tăiate a lui Van Gogh. Celebrul artist aflase că fratele său, Theo, de care depindea emoţional şi financiar, urma să se căsătorească, scrie The Guardian.

Cheia misterului stă într-un tablou pictat la scurtă vreme după Crăciunul lui 1888, când pictorul, puternic afectat de o boală psihică, şi-a tăiat urechea. Martin Bailey a studiat la microscop lucrarea Natură morată cu tablă de desen, expusă în ianuarie 1889. În tablou se poate vedea un plic, despre care Bailey susţine că este chiar scrisoarea prin care Theo îşi anunţa fratele că se va căsători. Pentru artist acest anunţ era echivalent cu pierderea alocaţiei lunare, de care depindea.

În jurul contextului în care Van Gogh şi-a pierdut urechea au fost ţesute de-a lungul anilor diverse istorii. Unii autori au susţinut că boala mintală care pusese stăpânire pe artist l-a făcut să îşi taie urechea, alţii cred că pictorul era drogat din cauza plumbul conţinut de culorile pe care le folosea pentru a-şi realiza picturile. Mulţi au pus accesul său de nebunie pe seama bruştei despărţiri de prietenul său Paul Gaugain.

Bailey susţine că adevăratul motiv ar fi fost teama lui Van Gogh că viaţa sa avea să se schimbe, după primirea veştii că fratele său se va însura.

 

 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close