Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cea mai cunoscută pictură a lui Goya, realizată de asistentul său

Cea mai cunoscută pictură a lui Goya, realizată de asistentul său

Cea mai cunoscută pictură a lui Goya, realizată de asistentul său
Sursa foto: Colosul
29 Ian 2009   •   12:43

Consternare în lumea artei. Celebra pictură "El Coloso" nu a fost realizată de Goya, ci de asistentul său. Reprezentanţii muzeului din Madrid care adăposteşte această pictură vor înlătura placheta de prezentare a lucrării, anunţă The Guardian.
Tabloul a fost pictat în timpul Războiului Peninsular, între anii 1808 şi 1812. Până anul trecut, ?Colosul? era considerat una dintre cele mai reprezentative opere ale lui Francisco de Goya.
Pe 27 ianuarie, muzeul madrilen a anunţat că , într-adevăr, "Colosul" nu a fost pictat de Goya, ci de un asistent al acestuia, Asensio Juliá. Cercetările care au condus la această descoperire au fost supravegheate de Manuela Mena Marques, care şi-a dedicat ultimii 20 de ani analizei operei pictorului.
Principalele dovezi potrivit cărora "Colosul" nu este opera lui Goya au fost prezentate de Manuela Mena Marques. În primul rând, iniţialele "A.J." din josul pânzei provin, în mod evident , de la numele asistentului lui Goya. Calitatea inferioară a lucrări faţă de alte picturi ale artistului spaniol este un alt indicator al faptului că lucrarea nu-i aparţine lui Goya. Un alt argument ar mai fi greşelile legate de proporţiile protagonistului, dar şi liniile "încete şi ezitante".
?Colosul" nu va fi exclus din expoziţia permanentă a Muzeului Prado. De mai bine de 70 de ani, tabloul constituie atracţia principală a muzeului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close