Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cenzura funcţionează în China. Discursul lui Obama, relatat trunchiat. 1250 de site-uri, blocate

Cenzura funcţionează în China. Discursul lui Obama, relatat trunchiat. 1250 de site-uri, blocate

Cenzura funcţionează în China. Discursul lui Obama, relatat trunchiat. 1250 de site-uri, blocate
Sursa foto: china internet
23 Ian 2009   •   14:13

Peste 40 de persoane au fost arestate în China pentru presupuse infracţiuni legate de utilizarea incorectă a Internetului. Pe lângă această măsură, autorităţile de la Beijing au decis şi închiderea a aproape 1300 de site-uri.
Totul, spun chinezii, pentru a curăţa Internetul de conţinutul vulgar. Cu toate acestea, presa occidentală vorbeşte de cenzură şi dă ca exemplu modificarea discursului de învestitură a lui Barack Obama.
În discursul său de marţi, noul preşedinte american a vorbit despre faptul că generaţiile anterioare au înfruntat comunismul şi fascismul cu alianţe solide şi convingeri puternice. Referirea la comunism lipseşte cu desăvârşire din presa chineză care a relatat evenimentul. La fel s-a întâmplat şi cu cuvintele "cei care îi reduc la tăcere pe nemulţumiţi", menţionate atunci când Obama s-a referit la regimurile totalitare din lume. Acuzaţiile occidentalilor nu par să influenţeze deciziile chinezilor. La numai o zi după acest incident, Beijingul a anunţat că a arestat 41 de persoane şi a blocat alte 1250 de site-uri sau bloguri.
"Ne dăm seama că lupta împotriva site-urilor vulgare va fi complicată, dificilă şi de lungă durată. Cu toate acestea, nu vom abandona eforturile de a curăţa Internetul." a declarat un oficial chinez.
Deciziile controversate au fost luate, spun autorităţile chineze, pentru protejarea adolescenţilor.
Potrivit acestora, pornografia şi conţinutul vulgar de pe Internet pun serios în pericol sănătatea mentală şi fizică a adolescenţilor şi ameninţă dezvoltarea sănătoasă a Internetului în China.
Măsurile Beijingului, crede presa occidentală, nu sunt decât încă un pas pentru a reduce la tăcere nemulţumirile. Toate acestea într-un an cu mai multe aniversari considerate sensibile, precum împlinirea a 20 de ani de la înăbuşirea sângeroasă a protestelor din Piaţa Tienanmen.
Antena 3

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close