Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cenzura în Myanmar. Blogger condamnat la 20 de ani de închisoare

Cenzura în Myanmar. Blogger condamnat la 20 de ani de închisoare

Cenzura în Myanmar. Blogger condamnat la 20 de ani de închisoare
11 Noi 2008   •   17:46

Cenzura şi restrângerea dreptului la liberă exprimare sunt la putere în Myanmar, unde un blogger care a scris despre dificultăţile vieţii în Birmania şi un poet care a compus o poezie împotriva dictatorului Than Shwe, au fost condamnaţi la închisoare. Potrivit cotidianului The Times, Nay Myo Kyaw, în vârstă de 28 de ani, care scrie pe un blog sub numele de Nay Phone Latt, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de o instanţă din Rangoon. La rândul său, poetul Saw Wai a primit 2 ani de închisoare pentru că a scris o poezie de Sfântul valentin, apărută într-o publicaţie cunoscută. Poezia de dragoste s-a dovedit a fi un atac mascat la adresa dictatorului d ela Rangoon. Chiar şi avocatul poetului a fost suspendat patru luni pentru că ar fi sfidat Curtea în timpul apărării sale.
"Autorităţile i-au dat o pedepapsă foarte severă lui Nay Phone Latt doar pentru că a folosit internetul. Această sentinţă şocantă are menirea să înspăimânte oamenii care apelează la internet pentru a eluda controlul ubicuu al dictaturii asupra ştirilor şi informaţiilor. Saw Wai, la rândul său, este făcut să plătească pentru impertinenţa şi curajul său de poet", spun reprezentanţii organizaţiei Reporteri fără Frontiere.
Poezia lui Wai, intitulată ?14 februarie? conţinea un mesaj codat, format din primele cuvinte ale fiecărui vers. Acest mesaj sună astfel: ?"Generalul Than Shwe înnebunit după putere". Saw Wai a fost arestat a doua zi după publicare, fiind acuzat de "tulburarea liniştii publice".
Cei doi se alătură astfel celor peste 2.000 de prizonieri politici din Myanmar. Sute de bloggeri din toată lumea protestează pe internet faţă de abuzul comis împotriva lui Nay Phone Latt.
Antena3.ro

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close