Antena 3 CNN Actualitate Cultură Colecţia Dona. Statul rămâne fără 241 de tablouri

Colecţia Dona. Statul rămâne fără 241 de tablouri

Colecţia Dona. Statul rămâne fără 241 de tablouri
30 Mai 2007   •   08:29

Muzeul de Artă e mai sărac cu 241 lucrări de mare valoare. Urmaşii doctorului Dona au executat silit muzeul şi au intrat în posesia unei colecţii evaluate la peste 50 de milioane de euro. Grigorescu, Luchian, Tonitza, Petraşcu sau Ciucurencu. Toţii mari maeştrii, o singură colecţie: Dona.

De 27 de ani erau în patrimoniul statului. Au fost cedate în 1980 de Maria Dona, fiica doctorului Iosif Dona sufocată de impozitele cerute de statul comunist. Acum, justiţia a decis că ea a fost luată abuziv.

Statul a cedat greu colecţia. Ultima fază a confruntărilor între familia Dona şi Muzeul de Artă s-a consumat în urmă cu câteva zile. Până acum avocaţii au recuperat 58 dintre cele 241 de lucrări.

Înainte de restituire Muzeul de Artă a reuşit să treacă lucrările în patrimoniul cultural, secţiunea tezaur. Asta înseamnă că tablourile pot fi urmărite, iar statul are dreptul să fie primul cumpărător. Alte două colecţii ce însumează 352 de piese sunt disputate şi ele in instanţă cerute de Constanţa Andronescu Ghica, a doua soţie a doctorului Ghika, urmaşul familiei Dona.

Observator

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close