Antena 3 CNN Actualitate Cultură "Dacă n-aţi fi fost dumneavoastră, n-aş fi fost eu niciodată". Radu Beligan şi-a lansat cartea "Între acte"

"Dacă n-aţi fi fost dumneavoastră, n-aş fi fost eu niciodată". Radu Beligan şi-a lansat cartea "Între acte"

"Dacă n-aţi fi fost dumneavoastră, n-aş fi fost eu niciodată". Radu Beligan şi-a lansat cartea "Între acte"
Sursa foto: Foto: INTACT Images
01 Iun 2013   •   18:40

Radu Beligan şi-a lansat cartea "Între acte", sâmbătă, la Bookfest, în cadrul unui eveniment foarte emoţionant la care au participat zeci de admiratori ai artistului, între care şi actorii Marin Moraru şi Oana Pellea, care au avut lacrimi în ochi pe tot parcursul manifestării, informează Mediafax.

Câteva zeci de persoane au venit sâmbătă la Salonul de carte Bookfest, organizat la complexul Romexpo din Bucureşti, pentru a asista la lansarea celui mai recent volum semnat de "meşterul" Radu Beligan şi apărut la editura All.

"Dacă n-aţi fi fost dumneavoastră, n-aş fi fost eu niciodată. Eu sunt rezultatul iubirii pe care mi-aţi dat-o dumneavoastră. Pentru asta nu există preţ", le-a spus Radu Beligan admiratorilor săi. "Până la moarte vă iubesc şi o să am grijă să nu vă supăr cu nimic. Vă datorez totul", a mai spus Beligan.

El a fost susţinut de către actorii Marin Moraru şi Oana Pellea, care au avut lacrimi în ochi pe tot parcursul evenimentului.

Copleşit de emoţii, Marin Moraru a spus că "meşterul Beligan este unul singur". "Îl cunosc pe Radu Beligan de-o viaţă şi mai dincolo de viaţa mea artistică. Îl invidiam pentru primele lui succese în tinereţe şi n-am crezut niciodată că, student fiind la teatru, voi ajunge să joc cu meşterul Beligan. Niciodată nu mi-am închipuit. Este un ţel pe care numai cu gândul poţi să-l ajungi", a spus Marin Moraru.

Cu lacrimile curgându-i pe obraji, actorul şi-a amintit şi de turneele în care a mers alături de Radu Beligan. "Am fost în zeci de turnee împreună, pe frig, pe ger, pe soare, pe ploaie, pe ninsoare, nu contează. Eram acolo, la 5.00 dimineaţa în gară, plecam cu trenul, prin frig, prin zloată şi fericiţi că vom juca", a spus Marin Moraru.

Pe scenă, ca partener, Radu Beligan este în opinia lui Marin Moraru "de o dulceaţă de neînchipuit". "Ştie să ridice la plasă, ştie să servească, ştie să dea o poantă cum nimeni nu ştie. În creaţia scenică, în spectacolele de verbalizare, fără acţiune, este maestrul maeştrilor", a spus Marin Moraru.

El a precizat că îi doreşte lui Radu Beligan ceea ce ştie că îşi doreşte acesta. "El îşi doreşte foarte mult să scrie în continuare şi asta face: scrie, traduce, joacă, ţine conferinţe, pune în scenă", a mai spus Marin Moraru.

La rândul său, actriţa Oana Pellea a spus că "tânărul Beligan" este "un fenomen" şi o "comoară naţională", precizând că Radu Beligan este actorul român care merge cel mai des în ţară, în turneu.

La lansare a fost prezent şi actorul Vasile Muraru, precizând că se bucură că îi poate lua un autograf maestrului Radu Beligan. "Ne bucurăm că putem să-i luăm un autograf maestrului Beligan, pentru că dumnealui reprezintă - după părerea mea şi cred că nimeni nu mă poate contrazice - istoria teatrului românesc", a spus Vasile Muraru.

Totodată, zeci de persoane au stat minute în şir la coadă, sâmbătă, la Bookfest, în standul editurii All, pentru a lua autografe de la Radu Beligan şi pentru a-i adresa câteva cuvinte artistului.

Cartea "Între acte" este dedicată de Radu Beligan copiilor săi.

"Iubesc teatrul, care este arta de a povesti opoziţiile. Teatrul te învaţă să-l cunoşti şi să-l iubeşti pe celălalt", scrie Radu Beligan în cartea "Între acte".

Pe ultima copertă a volumului "Între acte", poate fi citit un mesaj de apreciere primit de Radu Beligan de la scriitorul Tudor Arghezi, datat vineri, 6 ianuarie 1961. "Impresionat de jocul de nuanţe subtile, care i-a dat piesei de la premiera de joi amploare, catifelare şi sens dincolo de text, felicită din toată inima pe Dl Radu Beligan, strângându-i mâinile cu sinceră căldură" - se spune în mesajul pe care Tudor Arghezi i l-a transmis lui Radu Beligan.

Cartea "Între acte" poate fi cumpărată la preţul de 30 de lei.

×
Subiecte în articol: Radu Beligan Marin Moraru
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close