Antena 3 CNN Actualitate Cultură Dispută pe omuleţul Gopo. Justiţia trebuie să stabilească cine are dreptul de a folosi numele desenului animat

Dispută pe omuleţul Gopo. Justiţia trebuie să stabilească cine are dreptul de a folosi numele desenului animat

Dispută pe omuleţul Gopo. Justiţia trebuie să stabilească cine are dreptul de a folosi numele desenului animat
Sursa foto: gopo
01 Mar 2010   •   21:48

O lună agitată pentru omuleţul Gopo. Una caldă, alta rece. Pe de o parte, se dau premiile care îi poartă numele. Dar înainte de asta personajul din primul desen românesc premiat la Cannes merge la judecată. Este subiect de dispută între o agenţie de publicitate, Institutul Cultural Român şi unicul moştenitor al lui Ioan Popescu, creatorul îndrăgitului desen.

Gopo este o marcă şi încă una valoroasă. Aşa că o agenţie de publicitate a achiziţionat de la văduva lui Ion Popescu, creatorul personajului de desen animat, jumătate din drepturile de autor pentru numele Gopo.

Scandalul a izbucnit atunci când Intitutul Cultural Român a organizat în Suedia un festival cu acest nume. Agenţia de publicitate a depus o plângere la tribunal cerând despăgubiri. Cei de la ICR spun că este vorba doar de o încercare de a stoarce bani din bugetul şi aşa mic al Culturii.

Iar dacă lucrurile nu erau destul de complicate, în proces a intervenit si moşternitorul lui Ion Popescu, nepotul său, care deţine cealaltă jumătate a drepturilor de autor. Aşa că Premiile Industriei de Film din România riscă să fie blocate pentru că se numesc premiile GOPO. Instanţa va stabili acum cine are dreptul să folosească acest nume şi mai ales cine trebuie să plătească despăgubiri.



Observator

×
Subiecte în articol: justitie
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close