Antena 3 CNN Actualitate Cultură Doliu în cinematografie. Un regizor cunoscut a încetat din viață

Doliu în cinematografie. Un regizor cunoscut a încetat din viață

Doliu în cinematografie. Un regizor cunoscut a încetat din viață
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    14 Aug 2017   •   09:42

Cineastul, producătorul şi scenaristul Basilio Martin Patino, unul dintre regizorii spanioli recunoscuţi pentru filmele sale de autor, a murit duminică la Madrid la 86 de ani, au informat surse ale familiei citate de EFE. 

De-a lungul unei cariere de patru decenii, Martin Patino, născut la Lumbrales în 1930, a fost un mare inovator al tehnicii narative şi al limbajului, realizând filme precum 'Nueve cartas a Berta', 'Canciones para después de una guerra' şi 'Caudillo'. 

Patino a urmat cursurile Şcolii de film de la Madrid şi a fost o perioadă de timp profesor al acestei instituiţii care a dat lumii regizori importanţi precum Mario Camus şi Carlos Saura. 

El a debutat cu scurtmetrajul 'Nueve cartas a Berta' (1965), unul din titlurile emblematice ale cinematografiei spaniole care a fost recompensat cu premiul "Concha de Plata" la Festivalul de Film de la San Sebastián. 

Din filmografia lui se evidenţiază trilogia, care nu a putut să fie prezentată în Spania până la moartea dictatorului Franco: 'Canciones para después de una guerra' (1971), 'Queridísimos verdugos' (1973), premiat la Festivalul italian de film de la Taormina; şi 'Caudillo' (1974), care a obţinut Marele Premiu al Festivalului portughez Figueira-Dafoz. 

După retragerea sa, mişcarea socială a "indignaţilor" din 15 martie 2011 de la Puerta del Sol, în centrul Madridului, l-a obligat să revină în spatele camerei şi să realizeze documentarul 'Libre te quiero'.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close