Antena 3 CNN Actualitate Cultură Drepturile omului din România şi din lume, încălcate oficial pentru cinci zile

Drepturile omului din România şi din lume, încălcate oficial pentru cinci zile

Drepturile omului din România şi din lume, încălcate oficial pentru cinci zile
Sursa foto: Drepturile omului intr-un festival de film la Bucuresti
11 Mar 2010   •   16:55

Drepturile omului, un subiect delicat atât în ţara noastră, cât şi în celelalte părţi ale lumii, vor fi încălcate oficial, timp de cinci zile, în cadrul unui festival de film documentar care va rula la Bucureşti. De la exigenţele pieţei de muncă, care solicită performanţe remarcabile, profit imediat şi avantaj competitiv, fără a lua în seamă pagubele colaterale pe care angajaţii le resimt din plin, la oamenii dintr-un sat care cer dreptate pentru o ticăloşie sau un strop de libertate sau la lupta inegală de forţe între oamenii simpli şi autorităţile politice şi juridice. Acestea sunt temele filmelor documentare, pe care Antena3.ro vi le prezintă în continuare şi care fac parte dintr-un festival de film pe tema drepturilor omului.

"One World Romania" este un festival de filme documentare dedicat drepturilor omului şi care a apărut în România în 2008. La origini, One World este un festival care s-a născut la Praga, în Cehia şi care propune filme documentare din toată lumea, chiar şi din România, despre probleme de încălcare a drepturilor omului.

Anul acesta, cea de-a treia ediţie a festivalului din România cuprinde 35 de filme documentare din mai multe ţări, respectiv din Germania, Cehia, SUA, Israel, Marea Britanie, România sau Italia şi este împărţit, ca şi în anii trecuţi, în mai multe secţiuni.

Secţiuni speciale

Una dintre ele, "Muncitori pe plantaţia globală", abordează exigenţele societăţii contemporane, care aparţin implicit şi pieţei de muncă şi care solicită performanţe remarcabile, profit imediat şi avantaj competitiv, de cele mai multe ori prin ignorarea pagubelor colaterale, pe care angajaţii le resimt din plin. Indiferent de continent, negoţul eficient de mentalităţi, valori şi oameni, numit globalizare, generează, însa, şi disperări financiare, nedreptăţi morale şi dezumanizări iremediabile.

O alta, "Au cerut socoteală", are în vizor câţiva zeci de oameni dintr-un sat, care cer dreptate pentru o ticşloşie, un grup de tineri care solicită libertate şi un grup de femei care ţine piept unei dictaturi. Pentru aceste cazuri, doar titlurile din paginile ziarelor au schimbat moduri de gândire, atitudini, voinţe şi vieţi, iar personajele au devenit modele pentru societăţile din care provin.

"Şcoala vieţii" adună filme despre tinerii ale căror amintiri din copilărie îi fac să aibă un punct comun, anume maturizarea înainte de vreme. "Onorată instanţă" face referire la relaţia dintre omul simplu şi autoritatea politică sau juridică, în cadrul căreia s-a purtat tot timpul o luptă inegală de forţe şi în care verdictele se transformă într-o ruletă rusească. Secţiunea de proiecţii speciale abordează subiecte despre regimul represiv din Iran, lipsa identităţii unei românce la Paris sau exploataea imaginii suferinţei în Congo şi care au reprezentat cele mai grave cazuri din procesele Curţii Penale Internaţionale de Haga.

Dezbateri după vizionare

Cele aproape 40 de documentare rulează între 17 şi 22 martie, în patru locuri din Capitală: Cinema Union. Cinema Eforie, Cinema Elvira Popescu şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. Festivalul "One World Romania" va fi însoţit de dezbateri după vizionarea fiecărui film, cu invitaţi şi regizori şi va mai cuprinde un spaţiu fair trade, în care produse ale anumitor categorii sociale vor fi vândute în cadrul festivalului, iar banii plătiţi vor ajunge la persoanele ale căror produse vor fi expuse, precum şi un seminar despre cum să pătrundeţi pe piaţa europeană de film documentar.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: festival Drepturile omului România Cehia
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close