Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ernst Hemingway a spionat SUA? Scriitorul a fost trecut pe lista spionilor KGB

Ernst Hemingway a spionat SUA? Scriitorul a fost trecut pe lista spionilor KGB

Ernst Hemingway a spionat SUA? Scriitorul a fost trecut pe lista spionilor KGB
Sursa foto: Ernst Hemingway
10 Iul 2009   •   17:16

Dezvăluire surprinzătoare despre cunoscutul scriitor american Ernst Hemingway. Potrivit cărţii "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America", editat de Universitatea Yale, acesta a fost recrutat de KGB pentru a spiona SUA. Volumul a fost scris pe baza informaţiilor oferite de Alexander Vassiliev, un fost ofiţer KGB.

Alexander Vassiliev a descoperit aceste informaţii în 1990, când statul rus a permis consultarea documentelor serviciilor secrete de la Moscova, informează The Guardian.

Cartea dezvăluie că Hemingway a fost recrutat de KGB în 1941, în timpul unei vizite făcută de acesta în China. Tot atunci a primit şi numele de cod ?Argo?. Documentele pe care se bazează cartea arată că Hemingway "şi-a exprimat dorinţa să-i ajute" pe agenţii ruşi sub acoperire din Havana şi din Londra.

Se pare, totuşi, că scriitorul nu ar fi oferit KGB-ului nici o informaţie politică importantă. Legătura agenţilor KGB cu Hemingway a fost întreruptă la sfârşitul anilor `40.

Ernest Hemingway este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori americani din lume. S-a născut pe 21 iulie 1899. A fost reporter de război şi laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

În 1939, scriitorul s-a stabilit în Cuba, unde a scris romane precum "Bătrânul şi marea", "Sărbătoarea continuă" şi "Insule în derivă". Hemingway a murit pe 3 iulie 1961, în Statele Unite ale Americii.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: SUA
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close