Antena 3 CNN Actualitate Cultură Fonoteca de Aur, digitalizată. Vocile lui Nicolae Iorga sau Tudor Arghezi vor putea fi ascultate pe CD

Fonoteca de Aur, digitalizată. Vocile lui Nicolae Iorga sau Tudor Arghezi vor putea fi ascultate pe CD

Fonoteca de Aur, digitalizată. Vocile lui Nicolae Iorga sau Tudor Arghezi vor putea fi ascultate pe CD
Sursa foto: Nicolae Iorga
01 Noi 2009   •   20:18

Nicolae Iorga, George Călinescu,Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Nichita Stănescu. Toţi vor putea fi ascultaţi pe CD de oricine vrea să audă conferinţele sau poeziile citite de ei în direct, la radio, în urmă cu zeci de ani. Acest lucru este posibil pentru că Radio Difuziunea Româna va pune pe suport digital toate documentele din Fonoteca de Aur.

Fonoteca de Aur, cea mai veche arhivă media din România, risca să se piardă din cauza degradării şi a atacurilor piratereşti. Prin digitalizare arhiva se va păstra peste timp şi generaţiile care urmează vor putea asculta nume mari ale culturii româneşti. Primul document digitalizat a fost o conferinţă a lui Nicolae Iorga din 1939.

Procesul propriu-zis de digitalizare va începe în prima parte a anului viitor. Vor fi puse pe CD patru kilometri de manuscrise, 25.000 de dosare, 12.000 de fotografii, peste 130.000 de ore de înregistrări. Procesul va dura 15 ani.

În patru ani se va crea un portal prin care orice cetăţean va avea acces la Fonoteca de Aur.

Antena 3

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close