Antena 3 CNN Actualitate Cultură Greşeala Realitatea TV, preluată de Ministrul Sănătăţii: "Afirmaţiile New York Times, o porcărie!" (VIDEO)

Greşeala Realitatea TV, preluată de Ministrul Sănătăţii: "Afirmaţiile New York Times, o porcărie!" (VIDEO)

Greşeala Realitatea TV, preluată de Ministrul Sănătăţii: "Afirmaţiile New York Times, o porcărie!" (VIDEO)
06 Mai 2009   •   23:01

Două articole care fac referire la gripa porcină, publicate de New York Times, traduse eronat de o agenţie de presă din România şi promovate în regim de "breaking news" de o televiziune de ştiri au dus la o reacţie dură a autorităţilor din Ministerul Sănătăţii la adresa publicaţiei americane.

New York Times a publicat miercuri un articol în ediţia online, în care se arată o posibilă conexiune între firma Smithfield Foods, cel mai mare producător de carne de porc din lume şi din România, şi virusul gripei porcine, apărut în Mexic, în apropiere de locul în care firma deţine o fermă în proporţie de 50%.

Potrivit jurnaliştilor, firma Smithfield deţine respectiva fabrică în Mexic, în apropiere de locul în care specialiştii Naţiunilor Unite investighează o posibilă legătură între porci şi apariţia virusului gripei porcine la om (satul La Gloria, unde a apărut "pacientul zero").

Un al doilea articol prezintă afacerile firmei Smithfield Foods, care deţine fabrici şi în România, la Timişoara, dar şi în Polonia şi alte ţări din Europa şi Asia. Firma este acuzată de cei de la New York Times de eludarea legilor şi înregimentarea politicienilor locali într-un soi de conspiraţie globală menită să ucidă micii producători din Mexic, Polonia şi mai ales România.

Ştirea a fost tradusă şi preluată de televiziunea de ştiri Realitatea TV cu titlul "New York Times: Virsul H1N1 ar putea proveni din România". Informaţia provenea dintr-un articol al agenţiei NewsIn, din trustul Realitatea-Caţavencu, care, practic, a interpretat greşit informaţiile dintr-un material publicat de New York Times.



Cu toate că greşeala aparţine jurnaliştilor români, în articolul din New York Times nefind asociat niciun moment numele ţării noastre cu virusul gripei porcine (acesta nefiind asociat în mod direct nici măcar cu numele firmei Smithfield), Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a convocat o conferinţă de presă miercuri seară pentru a dezminţi acest zvon.



?Preluarea şi exagerarea acestor informaţii de agenţiile de presă româneşti reprezintă o lipsă de reponsabilitate? a declarat ministrul Bazac. "Este o mare porcărie!" a concluzionat acesta.



Ministrul a făcut referire la patronul ziarului New York Times, un magnat mexican al cimentului care "are propria agendă economică", potrivit lui Bazac. Războiul lui Bazac cu New York Times se bazează doar pe informaţiile transmise de Realitatea TV, nimeni din minister neavând curiozitatea să traducă materialul din ziarul american.

Gafa postului de televiziune dar şi a ministrului a fost taxată şi de jurnalistul Victor Ciutacu, în emisiunea Sinteza Zilei de miercuri seară.



Un subiect vechi de o săptămână ajunge breaking news

Informaţiile publicate de ziarul american nu reprezintă o noutate. Săptămâna trecută un blogger mexican a publicat mai multe fotografii de la o fermă mexicană, Granjas Carroll, aparţinând Smithfield. În fotografii apar imagini cu porci morţi, aruncaţi în zona în care a izbucnit practic actuala epidemie de gripă porcină. Încă de atunci cei de la Smithfield au negat toate aceste acuzaţii. Acum, cei de la New York Times au dezvoltat subiectul, aducând în acest context şi România în discuţie. Despre acest subiect a scris încă de vineri şi Andrei Bădin pe blogul său.


Singura noutate notabilă pentru România în materialul din New York Times poate fi doar referirea la preşedintele Traian Băsescu: "Odată ce liderii români şi-a declarat sprijinul pentru Smithfield, lucrurile au început să progreseze; circa zece ferme Smithfield au fost planificate de o firmă de arhitectură deţinută de Gheorghe Seculici, fost ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniul economic, ce are legături strânse cu preşedintele Traian Băsescu, care este naşul fiicei arhitectului, scrie publicaţia americană", scriu cei de la New York Times.

Citiţi traducerea articolului, de pe blogul lui Andrei Bădin

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: gripa porcina
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close