x close

ICR a inițiat un proiect inedit de promovare a filmelor românești vechi

de G.S.    |    03 Feb 2017   •   12:46
ICR a inițiat un proiect inedit de promovare a filmelor românești vechi

Filmele româneşti ale noului val ne-au făcut cunoscuţi peste graniţe. Producţiile mai vechi sunt însă prea puţin cunoscute străinilor. Institutul Cultural Român, în colaborare cu DACIN SARA, a iniţiat un proiect de promovare a peliculelor valoroase din ultima sută de ani: "Răscoala", "Moromeţii", "Restul e tăcere" sau "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii".

Cele mai bune filme româneşti din ultimul secol sunt proiectate timp de 2 luni în capitala Portugaliei.

26 de filme româneşti sunt proiectate până la finalul lunii februarie la Cinemateca Portugheză din Lisabona. Gala de deschidere i-a adus împreună pe unii dintre cei mai apreciaţi actori şi regizori români. Actriţa Ioana Crăciunescu s-a întâlnit cu publicul portughez la proiecţia filmului "La capătul liniei", în regia lui Dinu Tănase.

Şi regizorul Dan Piţa a venit la întâlnirea cu publicul portughez. La proiecţia peliculei sale "Hotel de Lux".

Specialiştii şi-au propus un fel de cruciadă. Să cucerească publicul străin. Şi să recâştige interesul românilor pentru filmele de colecţie.

Luna viitoare vor fi proiectate şi filme regizate de Cristi Puiu, Cristian Mungiu sau Nae Caranfil.

Proiectul "Un secol de cinema românesc" a fost iniţiat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Dacin Sara, Uniunea Cineaştilor, Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Filme şi Cinemagix.

Parteneri
Parteneri
sati