Antena 3 CNN Actualitate Cultură Iorgulescu: Cinematografele trebuie privatizate

Iorgulescu: Cinematografele trebuie privatizate

Iorgulescu: Cinematografele trebuie privatizate
29 Mai 2007   •   12:25

România este singura ţară din Uniunea Europeană unde reţeaua de cinematografe nu a fost privatizată. Ministrul Culturii spune că aceasta este şi cauza numărului infim de spectatori care merg în sălile administrate de stat. Cele mai multe săli din ţară sunt în paragină, cu lacăte la intrare. Ministrul îi asigură pe cinefili că sunt fonduri suficiente pentru o mare producţie de filme româneşti, însă sunt mari probleme în ce priveşte distribuţia filmelor în cinematografe.

Adrian Iorgulescu este convins că singura soluţie pentru îmbunătăţirea distribuţiei este privatizarea cinematografelor. Ministrul însă a vorbit şi de un anumit grup de interese care blochează privatizarea.

Adrian Iorgulescu a răspuns şi criticilor care au venit după ce Cristian Mungiu a câştigat Palme d 'Or. Reproşurile vizau faptul că proiectul lui Mungiu pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile a fost prea slab notat de comisia care a evaluat proiectul regizorului, finanţarea făcându-se în baza respectivei evaluări. Iorgulescu a spus că membrii comisiei au notat proiectul şi nu modul în care a fost realizat filmul.

Referindu-se la finanţarea filmului care a câştigat marele premiu de la Cannes, ministrul Culturii a menţionat că regizorul Cristian Mungiu a primit întreaga sumă solicitată.

Antena 3

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close