Antena 3 CNN Actualitate Cultură Istoria băuturii care a făcut ca Rusia să devină un simbol. În trecut nici nu auziseră de ea, acum e mai populară ca apa

Istoria băuturii care a făcut ca Rusia să devină un simbol. În trecut nici nu auziseră de ea, acum e mai populară ca apa

Istoria băuturii care a făcut ca Rusia să devină un simbol. În trecut nici nu auziseră de ea, acum e mai populară ca apa
Sursa foto: Foto: englishrussia.com
de O.P.    |    14 Iun 2012   •   13:24

Să nu credeţi că ruşii s-au născut mari băutori de alcool. Ba chiar istoria arată că până în secolul al XVII-lea băutura nu era un "sport naţional", aşa cum este în prezent.

Cel care a introdus alcoolul în circuit a fost ţarul Petru Cel Mare, care, luând contact cu europenii, a comandat cantităţi uriaşe de alcool pe care le servea la banchetele pe care le dădea.



Străinii care poposeau în Rusia erau uimiţi de faptul că ruşii nu aveau pub-uri sau localuri unde se putea consuma alcool. La sfârşitul secolului al XIV-lea, Veliky Novgorod şi-a deschis primul birt, dar a fost închis pentru că localnicii au protestat şi au cerut închiderea lui.



Abia pe la sfârşitul secolului al XVII-lea ruşii s-au acomodat cu băutura şi pub-urile, iar statul a început să profite de pe acest nou obicei al cetăţenilor, taxând foarte mult băuturile alcoolice.

Tot în secolul al XVII-lea a fost introdusă pe piaţă şi vodka, a cărei denumire vine de la "voda", care înseamnă "apă" - probabil de la asemănarea izbitoare cu lichidul vital.



Iar de atunci, ruşii au consumat vodka pe post de apă, fiind renumiţi în întreaga lume pentru această băutură spirtoasă.




×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close