Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ministerul Culturii: "Sectorul cultural revine la viață după o perioadă foarte dificilă"

Ministerul Culturii: "Sectorul cultural revine la viață după o perioadă foarte dificilă"

Odată cu ridicarea stării de alertă, începând de astăzi, 9 martie 2022, Ministerul Culturii anunţă că "sectorul cultural revine la viaţă".

Ministerul Culturii: "Sectorul cultural revine la viață după o perioadă foarte dificilă"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Georgiana Adam    |    09 Mar 2022   •   15:38

"După aproape doi ani în care activitățile culturale au fost restricționate, evenimentele cu publicul derulându-se la capacitate redusă de 50% sau chiar 30% grad de ocupare, în funcție de numărul de îmbolnăviri din localitatea de derulare, starea de alertă nu va mai fi prelungită începând din data de 8 martie, ora 24:00.

Astfel, sectorul cultural-creativ, unul dintre cele mai afectate de pandemia provocată de virusul SARS-Cov2, își va putea derula activitățile cu public, în condiții asemănătoare celor de dinainte de martie 2020.

Se elimină purtarea măştii de protecţie, dar se are în vedere păstrarea recomandării ca aceasta să fie purtată în spațiile aglomerate. Totodată, activitățile nu vor mai ține cont de rata de infectare și de incidența cazurilor Covid în localitate, iar evenimentele se pot derula și după ora 22:00. Gradul de ocupare a sălilor sau a spațiilor la exterior nu mai este determinat de numărul îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 și nu mai este necesar certificatul verde", se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a explicat că, în perioada pandemiei, spectacolele derulate în online au reprezentat o "gură de oxigen".

"Aceste măsuri produc efecte benefice pentru toate instituțiile de cultură, iar câștigătorii sunt atât organizatorii evenimentelor culturale, cât și publicul. Derularea spectacolelor, întâlnirilor sau chiar a unor concerte în mediul online a fost o gură de oxigen pe toată perioada pandemiei și vreau să îi felicit pe toți angajații din instituțiile de cultură care au venit astfel în întâmpinarea noastră. Mă simt însă dator să subliniez că trebuie să avem grijă în continuare de sănătatea noastră și să fim atenți cu cei din jurul nostru", a transmis Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Decalarea programului de lucru și telemunca nu mai sunt obligatorii, dar există posibilitatea de a fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului.

×
Subiecte în articol: ministerul Culturii
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close