Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ministrul Culturii: La Mulți Ani actorului Constantin Dinulescu, un titan al scenei româneşti!

Ministrul Culturii: La Mulți Ani actorului Constantin Dinulescu, un titan al scenei româneşti!

Ministrul Culturii îl omagiază pe actorul Constantin Dinulescu la împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani.

Ministrul Culturii: La Mulți Ani actorului Constantin Dinulescu, un titan al scenei româneşti!
de Alexandra Dima    |    19 Mar 2023   •   12:26

"Este o bucurie și o mare onoare să îi urez astăzi la mulți ani unui titan al scenei româneşti, actorul Constantin Dinulescu! Este de prisos să mai spun, după o asemenea carieră, că mă înclin în fața unui adevărat reper cultural, depozitar al unor momente nepreţuite ale teatrului românesc.

Generozitatea şi bunătatea, cum rar mai întâlneşti în aceste timpuri, alături de un talent desăvârșit fac din Constantin Dinulescu un artist complet. Peisajul cultural românesc îi datorează mult, iar eu îi mulțumesc pentru tot ceea ce este și pentru toată bogăția culturală pe care ne-o dăruiește.

Sănătate, bucurii și liniște, Maestre!", a transmis ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu.

Constantin Dinulescu, actor de teatru și film, s-a născut la data de 19 martie 1933, în Alexandria, unde a și copilărit fiind pasionat de ceasuri și aeromodelism, câștigând chiar și un premiu național. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică - București, în 1955, apoi a jucat teatru pe scenele din Iași și București, dar și în numeroase filme. S-a căsătorit cu actrița Carmen Ionescu, colegă de teatru.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A obținut Premiul Consiliului de Artă și Cultură pentru rolul Iacoppo în „Săptămâna patimilor” (1971), Premiul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) pentru interpretare rol principal masculin - Heidrik din filmul „A unsprezecea poruncă” (1991). De asemenea, a fost numit Cetățean de onoare al orașului Alexandria.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit actorului Constantin Dinulescu la 13 mai 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D - „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”. În anul 2019 a fost distins cu premiul „Gopo pentru întreaga activitate".

×
Subiecte în articol: Constantin Dinulescu
Parteneri
Ion Iliescu, mesaj surpriză pe blogul personal
x close