Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ministrul Culturii trage un semnal de alarmă: "Pierdem oameni valoroşi"

Ministrul Culturii trage un semnal de alarmă: "Pierdem oameni valoroşi"

Ministrul Culturii trage un semnal de alarmă: "Pierdem oameni valoroşi"
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    31 Mai 2013   •   21:46

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a atenţionat că este posibil să piardă oameni valoroşi din sistem şi şi-a exprimat speranţa ca cel târziu anul viitor angajaţii instituţiilor de cultură din ţară să poată fi recompensaţi la nivelul eforturilor pe care le fac pentru protejarea patrimoniului cultural al României.

"Sunt foarte puţini la număr, nivelul de salarizare este cu totul nesatisfăcător şi suntem conştienţi de acest lucru. (...) Pierdem oameni valoroşi, iar din cauza salariilor neatractive nu reuşim să atragem nici măcar acolo unde putem face angajări. Cei mai mulţi oameni care lucrează în instituţiile de cultură - muzee, teatre, filarmonici, biblioteci, arhive - sunt oameni care o fac cu precădere pentru că au o pasiune, oameni cu totul remarcabili care trebuie apreciaţi", a atras atenţia, vineri, ministrul Culturii, Daniel Barbu, potrivit Agerpres.

Oficialul guvernamental a amintit că luna aceasta a prezentat premierului Victor Ponta situaţia din instituţiile de cultură şi şi-a exprimat speranţa că lucrurile se vor schimba după acest an considerat "oribil" din punct de vedere financiar din cauza angajamentelor asumate de guvernul anterior.

Referindu-se la viitorul exerciţiu bugetar şi având în vedere stadiul actual al discuţiilor pe subiect, oficialul guvernamental a declarat că este posibil ca sumele care se vor aloca anual pentru lucrările de reabilitare a obiectivelor culturale să fie de 15 ori mai mari decât cele alocate anual în ultimii 23 de ani, respectiv trei milioane de euro.

În ceea ce priveşte regionalizarea, ministrul Culturii a anunţat că după punerea în practică a acesteia, instituţia pe care o conduce acum va avea atribuţii de reglementare şi control, în sarcina ministerului urmând să rămână 6.000 din cele 20.000 de monumente de categoria A existente în România în prezent, excluzând siturile arheologice.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close