Antena 3 CNN Actualitate Cultură Mungiu: Palme d'Or e mai bun ca Oscarul

Mungiu: Palme d'Or e mai bun ca Oscarul

Mungiu: Palme d'Or e mai bun ca Oscarul
31 Mai 2007   •   07:38

Câştigătorul marelui premiu Palme d'Or de la Cannes, Cristian Mungiu, a vorbit joi dimineaţă despre succesul filmului său ?4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile? într-o conferinţă de presă, la Institutul Francez. Recent întors în ţară, regizorul Cristian Mungiu a declarat că atmosfera de la Cannes a fost mult mai plăcută decât cea de la întoarcerea în România, unde a fost acuzat până şi de plagiat. "Ceea ce am povestit este o întâmplare reală, pe care o ştiu de când eram tânăr. Fiecare e liber să spună ce vrea, dar lumea mă acuză în necunoştinţă de cauză". În rest, Mungiu se bucură că nu a avut probleme cu trecerea premiului prin vamă şi spune că nu a avut timp să dea atenţie cârcotaşilor din ţară. De asemenea, el a cerut mai mult timp pentru a se bucura de succesul de la Cannes. El spune că nu a avut încă ocazia să se bucure şi să conştientizeze cele întâmplate.

Mungiu a subliniat că premiile Oscar, deşi mult mai mediatizate, nu sunt la fel de valoroase din punct de vedere profesional. "Respect cinematografia americană. Desigur, oricine îşi doreşte un Oscar pentru film străin, însă adevărata confirmare a valorii profesionale este un premiu Palme d'Or la Cannes".

Mungiu este primul regizor român care ia marele trofeu de la Cannes pentru un lung metraj. Filmul ?Patru luni, trei săptămâni şi două zile? a mai primit două premii din partea unor jurii neoficiale de la Cannes. De altfel, pelicula va deschide vineri Festivalul Internaţional de Fim Transilvania, care se va desfăşura pentru prima dată simultan în două oraşe.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close