Antena 3 CNN Actualitate Cultură Mungiu şi Nemescu - decoraţi la Cotroceni

Mungiu şi Nemescu - decoraţi la Cotroceni

Mungiu şi Nemescu - decoraţi la Cotroceni
05 Iun 2007   •   16:42

Preşedintele Traian Băsescu l-a felicitat, marţi, pe regizorul Cristian Mungiu pentru că a avut puterea să treacă peste birocraţia de acasă şi a reuşit cu filmul său ?Patru luni, trei săptămâni şi două zile? să câştige Trofeul Palme d'Or al Festivalului de la Cannes. ?Dincolo de faptul că mă bucură succesul dumneavoastră, acesta este motivul principal pentru care azi v-am decorat. Vă felicit în mod deosebit că aţi avut puterea să treceţi peste birocraţia care nu v-a recunoscut la dumneavoastră acasă?, a declarat şeful statului.

În opinia preşedintelui, succesul lui Cristian Mungiu, dar şi al regretatului regizor Cristian Nemescu, la Festivalul de la Cannes, arată că nu întotdeauna ?cei selectaţi în ţară la finanţările de proiecte sunt şi cei mai buni?. ?Iată că oameni care au ştiut să treacă peste cerbicia unor comisii de evaluare au putut să se situeze deasupra administraţiei prin propria lor valoare?, a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului l-a decorat, marţi, la Palatul Cotroceni pe regizorul Cristian Mungiu cu Ordinul Naţional ?Steaua României? în grad de Cavaler, pentru contribuţia sa prin care s-a evidenţiat ca exponent al tinerei generaţii de regizori români în promovarea la nivel mondial a cinematografiei mondiale. Cristian Mungiu a mulţumit pentru decoraţie şi s-a declarat bucuros pentru faptul că a putut să-i facă fericiţi şi mândri că sunt români pe mulţi compatrioţi, prin faptul că a adus acasă Palme d'Or.

În cadrul aceleaşi ceremonii, preşedintele a înmânat părinţilor lui Cristian Nemescu, Ordinul Naţional ?Pentru Merit? în grad de Cavaler, acordat post-mortem regizorului, pentru contribuţia remarcabilă la promovarea cinematografiei româneşti. Traian Băsescu a adus un omagiu regizorului intrat în nemurire şi a prezentat condoleanţe părinţilor acestuia. Filmul 'California Dreamin'' al regizorului Nemescu a primit premiul Secţiunii Certain Regard al Festivalului de la Cannes.

Rompres

×
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close