Antena 3 CNN Actualitate Cultură "Pământul" deschide Festivalul Filmului European

"Pământul" deschide Festivalul Filmului European


"Pământul" deschide Festivalul Filmului European
02 Mai 2007   •   09:38

Festivalul Filmului European se deschide joi, la Muzeul Ţăranului Român, cu pelicula italiană ?Pământul? (?La Terra?), urmând ca până la 13 mai să fie prezentate, la Bucureşti şi în alte patru oraşe din ţară, 46 de filme din 24 de ţări. Pelicula ?Pământul? a câştigat premiul pentru cea mai bună imagine la Festivalul de Film de la Shanghai şi a fost nominalizat de şase ori la Premiile David di Donatello. Filmul prezintă drama unui cămin destrămat, unde un bărbat se întoarce acasă, în sudul Italiei, şi se trezeşte în ipostaza celui care trebuie să rezolve toate problemele familiei.

Festivalul Filmului European, ajuns la a XI-a ediţie, se va desfăşura şi la Craiova, Timişoara, Sibiu şi Iaşi. În acest an, manifestarea aduce în peisajul cultural al lunii mai ?diversitatea cinematografică şi gastronomică?, elemente definitorii ale multiculturalităţii continentului european, după cum au anunţat organizatorii - Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Institutul Cultural Român şi Uniunea Cineaştilor din România.

Actuala ediţie vine cu mai multe noutăţi. Festivalul a fost structurat pe diverse secţiuni, incluzând un festival culinar, ateliere pentru cineaşti, muzică, evenimente speciale şi întâlniri cu regizori. O altă noutate ţine de proiecţii în aer liber.

În Bucureşti, filmele pot fi vizionate la Cinema Studio, la Muzeul Ţăranului Român, la Sala Palatului şi la E-Uranus - un nou spaţiu de divertisment, neconvenţional, considerat o adevărată ?platformă culturală? pentru întreaga familie.

Nouă din cele 46 de filme selecţionate au subiecte referitoare la arta culinară, constituind secţiunea ?Food films?' a festivalului. Cea de a doua secţiune specială o reprezintă filmele scurte, realizate de liceeni, în competiţia ?Europa la liceu?, care anul trecut a avut mare succes.

La Craiova, proiecţiile vor avea loc în perioada 11-13 mai, la Timişoara - 16-18 mai, la Sibiu - 17-20 mai, aici urmând să fie prezentate filme în Piaţa Mare a oraşului, şi la Iaşi - 22-24 mai. Organizatorii susţin că ediţia din acest an se distinge printr-un record absolut de filme şi ţări participante.

Evenimentele speciale ale festivalului sunt numeroase şi foarte diverse. Printre acestea se numără manifestarea din 9 mai, când va fi sărbătorită Ziua Europei cu prezentarea, la Sala Palatului, a unui film special şi a unui oaspete pe măsură: cehul Jirí Menzel, laureat al Premiului Oscar, care va veni în România cu ultima sa producţie ?I served the King of England?.

Tradiţia de a colabora cu un tânăr regizor confirmat, în chip de ambasador onorific al filmului european, continuă şi în acest an. După colaborarea cu Cristi Puiu din 2006, organizatorii l-au invitat pe Corneliu Porumboiu să-şi asume acest rol. De asemenea, Corneliu Porumboiu a regizat clipul de promovare al Festivalului Filmului European.

În festival, vor fi prezenţi şi alţi regizori europeni de marcă, autori ai unor filme din festival: Didi Danquart, regizorul coproducţiei româno-germane 'Offset' (filmul care va fi prezentat în Gala de închidere a festivalului, la Cinema Studio, pe 13 mai) şi Carlos Iglesias şi Isabel Blanco, regizorul şi actriţa în rol principal a filmului ?Un franc elveţian la 14 pesetas spaniole?, peliculă prezentată la Gala de premiere a filmelor de scurtmetraj ale elevilor de liceu - 12 mai, la E-Uranus).

Ca şi anul trecut, se va acorda Premiul Publicului peliculei care va primi cele mai multe voturi din partea spectatorilor. Filmul câştigător va beneficia de sprijinul sponsorului oficial, compania Orange, pentru a fi distribuit în ţară. Anunţarea câştigătorului se va face la gala de închidere - 13 mai, la Cinema Studio - ocazie cu care va rula filmul ?Offset? (scenariul Cristi Puiu, Răzvan Rădulescu şi Didi Danquart) în prezenţa regizorului Didi Danquart.

Workshopul ?Redactarea scenariului şi dezvoltarea proiectului? se adresează profesioniştilor din industria cinematografică şi de televiziune din România şi este realizat în cadrul proiectului ?Phare Pre-Media Support?. Iubitorii cinematografului vor putea să vadă în acest an filme din Marea Britanie, Franţa, Polonia, Germania, Spania, Finlanda, Irlanda, Belgia, Slovacia etc., dar şi coproducţii: Danemarca-Suedia-Franţa sau Franţa-Italia-Argentina-SUA.

Rompres

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close