Antena 3 CNN Actualitate Cultură Premiile Pulitzer 2007 au fost acordate

Premiile Pulitzer 2007 au fost acordate

Premiile Pulitzer 2007 au fost acordate
17 Apr 2007   •   11:17

Câştigătorii celei de-a 91-a ediţii a Premiilor Pulitzer au fost premiaţi luni. Doi maeştri recunoscuţi în domeniile lor au fost recompensaţi în cele din urmă, luni, şi cu premiul Pulitzer: scriitorul Cormac McCarthy, pentru romanul său ''The Road'' - ''Drumul'', şi saxofonistul Ornette Coleman, pentru prima sa înregistrare în zece ani, ''Sound Grammar'' - ''Gramatica sunetelor''. McCarthy, în vârstă de 73 de ani, este un romancier american prezentat frecvent ca moştenitorul lui William Faulkner, pentru scrierile sale ''All The Pretty Horses'' şi ''Blood Meridian''. Jazzmanul Ornette Coleman, în vârstă de 77 de ani, este al doilea compozitor de jazz care câştigă premiul Pulitzer, rezervat până nu demult muzicii clasice.

În secţiunea reportajului, cotidianul ?Wall Street Journal? şi-a adjudecat două premii, devenind unicul laureat multiplu al ediţiei din acest an. WSJ a primit premiul pentru serviciu public, pentru acoperirea scandalului bursier de anul trecut din SUA, şi pentru reportaj internaţional, pentru felul în care a reflectat ascensiunea capitalismului în China.

Imaginile cu o evreică înfruntând forţele de securitate israeliene venite să demoleze coloniile ilegale din Cisiordania realizate de agenţia Associated Press au obţinut premiul pentru reportaj fotografic.

La rândul lor, cotidianele "Boston Globe", "Miami Herald" şi "Daily News" din New York au primit câte un premiu Pulitzer pentru diferite tipuri de reportaje.

La categoria eseu, Lawrence Wright s-a impus anul acesta cu 'The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11', o analiză aprofundată a felului în care lumea modernă a fost schimbată de fundamentalismul musulman.

Câştigătorii la secţiunea eseu au fost Gene Roberts şi Hank Klibanoff, pentru cartea "The Race Beat: The Press, the Civils Rights Struggle, and the Awakening of a Nation", care analizează prejudecăţile rasiale din rândul ziariştilor şi din ansamblul societăţii americane.

Premiul pentru poezie i-a fost atribuit Natashei Trethewey pentru ''Native Guard'', colecţie de poeme în care subiectul principal sunt soldaţii de culoare din timpul războiului de secesiune.

Celebrul scriitor de science-fiction Ray Bradbury, în vârstă de 87 de ani, şi saxofonistul John Coltrane, decedat în 1967, la vârsta de 40 de ani, au primit la rândul lor menţiuni speciale.

Premiile Pulitzer sunt cea mai înaltă distincţie americană, acordată anual reprezentanţilor din domeniul jurnalismului scris, al literaturii şi al compoziţiei muzicale. Laureaţii sunt aleşi de un consiliu independent, condus oficial de Facultatea de Jurnalism a Universităţii Columbia.

Rompres

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close