Antena 3 CNN Actualitate Cultură Premiul Nobel, decernat oficial fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari

Premiul Nobel, decernat oficial fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari

Premiul Nobel, decernat oficial fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari
10 Dec 2008   •   22:59

Premiul Nobel pentru Pace i-a fost decernat oficial lui Martti Ahtisaari. Fostul preşedinte finlandez a fost recompensat astfel pentru o carieră de peste 30 de ani ca mediator în conflictele din întreaga lume.
Veteran al eforturilor pentru pace, Martti Ahtisaari, în vârstă de 71 de ani, a activat în special în provincia indoneziană Aceh, în Namibia, în Irlanda de Nord şi în Balcani. În cadrul misiunii sale în Kosovo pentru Naţiunile Unite, din perioada 2005 - 2007, Ahtisaari nu a reuşit să obţină o soluţie negociată între sârbi şi kosovari în privinţa viitorului acestei provincii cu majoritate albaneză. El a fost acuzat de Belgrad că a propus Naţiunilor Unite un plan care prevedea desprinderea Kosovo de Serbia, lucru care s-a şi întâmplat. Şi asta după ce a devenit clar că planul Ahtisaari nu va trece de ONU din cauza opoziţiei Rusiei.
Fost preşedinte finlandez, Ahtisaari a primit premiul Nobel pentru pace în capitala norvegiană Oslo. Înainte de ceremonie, el i-a cerut lui Barack Obama să negocieze un acord de pace global în Orientul Mijlociu.
"Este cel mai mare semn de recunoştinţă pe care îl poate primi cineva care lucează în acest domeniu. Ceea ce simt acum poate fi comparat doar cu bucuria pe care am simţit-o când am văzut câte schimbări a adus pacea în vieţile oamenilor." a declarat Martti Ahtisaari.
Câştigătorul premiului Nobel pentru pace a fost anunţat de Comitetul Nobel încă de acum două luni. Cu toate acestea, ceremonia are loc în fiecare an pe 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel pentru pace
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close