Antena 3 CNN Actualitate Cultură Raportul care îl acuză pe Milan Kundera de colaborare cu poliţia secretă ar putea fi real

Raportul care îl acuză pe Milan Kundera de colaborare cu poliţia secretă ar putea fi real

Raportul care îl acuză pe Milan Kundera de colaborare cu poliţia secretă ar putea fi real
Sursa foto: Milan Kundera
23 Oct 2009   •   14:00

Informaţiile conform cărora scriitorul ceh Milan Kundera ar fi colaborat cu poliţia secretă comunistă, denunţând un spion pro-occidental, ar putea fi reale. Publicaţia cehă Lidove Noviny vorbeşte despre faptul că, în anii '50, ministrul de atunci al Siguranţei Naţionale ar fi vorbit public despre aportul studentului, menţionat cu iniţialele M.K, în procesul care a dus la arestarea lui Misroslav Dvoracek.

Cunoscut ca unul din cei mai mari luptători împotriva regimului comunist, Kundera se află în situaţia de a se lupta pentru a-şi salva reputaţia. Dovada care îl incriminează pe scriitorul ceh este un raport întocmit de poliţia comunistă cehoslovacă. Potrivit raportului, Kundera ar fi denunţat un tânăr dezertor, pe când era student în Praga, în 1950.

Scriitorul s-a prezentat din proprie iniţiativă la sediul poliţiei secrete şi a raportat prezenţa în ţară a unui presupus agent, un tânăr pilot ceh. Agentul, pe nume Miroslav Dvoracek, a fost arestat şi şi-a petrecut următorii 14 ani în închisorile comuniste, fiind acuzat de spionaj şi trădare. A fost eliberat după în 1963, după 14 ani în care a fost folosit la muncă forţată, în special în minele de uraniu.

Milan Kundera, care s-a auto-exilat din Cehoslovacia în 1975, după ce romanele sale au fost interzise în ţară, a negat cu vehemenţă aceste informaţii. "Sunt total surprins de acest lucru, la care nu mă aşteptam deloc, despre care nu ştiam nimic ieri şi care nu a avut loc niciodată", a declarat scriitorul pentru agenţia cehă CTK. Documentul descoperit de istoricii cehi este "un mister", potrivit cuvintelor scriitorului, care a mai adăugat:"Memoria mea nu poate să mă înşele, nu eram în serviciul poliţiei secrete, spune el.

În ultimul său an de viaţă, pe care l-a petrecut în Suedia, Misroslav Dvoracek a spus despre Kundera că ?este un scriitor bun, dar nu îmi fac nici o iluzie în ceea ce priveşte calitatea sa de om?.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: colaborare
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close