Antena 3 CNN Actualitate Cultură Regizorul Radu Gabrea va prezenta două filme la Festivalul de Film al Uniunii Europene

Regizorul Radu Gabrea va prezenta două filme la Festivalul de Film al Uniunii Europene

Regizorul Radu Gabrea va prezenta două filme la Festivalul de Film al Uniunii Europene
Sursa foto: Radu Gabrea
31 Ian 2009   •   16:56

Regizorul Radu Gabrea va fi prezent cu două filme, ?Călătoria lui Gruber? şi ?Cocoşul decapitat?, la Festivalul de Film al Uniunii Europene de la Chicago, eveniment ce va avea loc în perioada 6 martie - 2 aprilie. Deşi a fost realizat anul trecut, filmul ?Călătoria lui Gruber? nu a fost încă lansat în România. În acest sens, Gabrea a declarat, vineri seara, la lansarea a două documentare despre cultura evreilor, că filmele sale nu au fost foarte bine primite de criticii români, motiv pentru care a ales să-şi promoveze creaţiile mai ales peste hotare.
?Călătoria lui Gruber? porneşte de la aventurile lui Curzio Malaparte, un corespondent de război pe lângă trupele Wehrmachtului, prieten cu Mussollini, care, ajuns la Iaşi şi bolnav de alergie, este în căutarea unui medic evreu, Gruber, ce pare să fi dispărut din oraş. Pelicula este inspirată din cartea ?Mănuşile roşii? de Eginald Schlattner şi are în distribuţie actori precum Florin Piersic Jr., Marcel Iureş, Claudiu Bleonţ şi Răzvan Vasilescu.
?Cocoşul decapitat? a fost realizat şi el după o carte a scriitorului sibian Eginald Schlattner şi a cunoscut două versiuni: una germano-austriacă, prezentată doar în Germania şi Austria, şi una româno-maghiară. Subiectul coproducţiei este povestea unor adolescenţi a căror maturizare este legată de evoluţia comunităţii săseşti din Ardeal, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Tânărul Felix trebuie să organizeze serbarea de încheiere a anului şcolar, iar aceasta este un bun prilej să-şi amintească anii de război, cu problemele şi toate laşităţile perioadei. Din nefericire, petrecerea este întreruptă de alarmele unui raid aerian. Pericolul este mereu prezent, el fiind perceput de toată lumea prin simbolul cocoşului decapitat. Potrivit unei legende săseşti, un cocoş decapitat este semn de ghinion. Cine găseşte însă capul cocoşului are noroc.
Radu Gabrea a debutat în 1969 cu lungmetrajul ?Prea mic pentru un război atât de mare?, film realizat după un scenariu de D. R. Popescu şi premiat la Festivalul de la Locarno în 1970, an în care realizează primul serial de televiziune din România: ?Urmărirea?.
Agerpres

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close