Antena 3 Actualitate Cultură "Restul e tăcere", de Nae Caranfil, printre propunerile la Globul de Aur

"Restul e tăcere", de Nae Caranfil, printre propunerile la Globul de Aur

03 Dec 2008   •   13:49
"Restul e tăcere", de Nae Caranfil, printre propunerile la Globul de Aur

Printre cele 53 de propuneri pe lista nominalizărilor la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, alături de titluri precum "În clasă", de Laurent Cantet, şi "Vals cu Bashir", de Ari Folman, figurează creaţia compatriotului nostru Nae Caranfil, ?Restul e tăcere?. Franţa deţine cele mai multe titluri în lista nominalizărilor: 14. Printre acestea, "Cuşcus cu chefal", de Abdellatif Kechiche, proaspăt câştigător al premiului FIPRESCI, acordat de Academia Europeană de Film. Italia are patru filme în listă, printre care controversatul "Gomorra", de Matteo Garrone, şi "Il Divo", de Paolo Sorrentino.

Alte producţii propuse: "Vals cu Bashir", de Ari Folman (Israel), "The Baader Meinhof Complex" (Germania), cu Alexandra Maria Lara, "The Karamazovs" (Cehia) şi "Jerusalema" (Africa de Sud).
Nominalizările la Globul de Aur, acordate de Asociaţia presei străine de la Hollywood, vor fi anunţate pe 11 decembrie, iar câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 11 ianuarie la Beverly Hilton, Los Angeles.
Povestea din "Restul e tăcere" este, în mare parte, adevărată: fiu al unei vedete a Teatrului Naţional, timid, neintegrat, scund, Grigore Ursache (Brezeanu) îşi găseşte scopul vieţii: regizarea unui amplu proiect cinematografic: primul lung-metraj românesc, "Independenţa României". În 1911-1912, când se petrece povestea, un asemenea proiect părea de nerealizat, însă tânărul Grig este convins că va reuşi: nu doar să-şi împlinească visul, ci şi să îşi facă părintele mândru: "Vreau să arăt toate bătăliile exact aşa cum au fost, cu steagurile şi caii şi redutele care cad şi toţi eroii ăia care mor pentru ţara lor!..."
Din distribuţie fac parte Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Mirela Zeţa, Mihai Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biriş, Patru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnaş, cu participarea extraordinară a actriţei Ioana Bulcă. Restul e tăcere este cea mai scumpă producţie cinematografică filmată în ţara noastră după Revoluţie, pelicula "înghiţind" suma de 2,4 milioane euro, cel mai mare buget din ultimii 25 de ani, la noi în ţară.
Potrivit autorului Nae Caranfil, Restul e tăcere "este o poveste de dragoste şi ură între artist şi producător, între artă şi bani". Apărut doar în fază de idee în 1985, filmul s-a materializat mult mai târziu, având premiera românească în martie 2008. Scenariul peliculei a câştigat deja Marele Premiu pentru Cel mai Bun Scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris în 1995 şi premiul doi la competiţia "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Los Angeles 1999.
Nae Caranfil a obţinut pentru "Restul e tăcere" premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film B-EST 2008, dar şi premiul publicului, la Gala B-EST. Scenariul filmului a câştigat Marele Premiu pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris în 1995 şi premiul al II-lea la competiţia "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Los Angeles 1999.
Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close