Antena 3 CNN Actualitate Cultură Românii, şi solidari. Peste 8000 de donatori de sânge în campania "O şansă pentru viaţă". Donează şi tu!

Românii, şi solidari. Peste 8000 de donatori de sânge în campania "O şansă pentru viaţă". Donează şi tu!

Românii, şi solidari. Peste 8000 de donatori de sânge în campania "O şansă pentru viaţă". Donează şi tu!
16 Dec 2008   •   09:18

Accidente rutiere sau casnice, operaţii de înlăturare a unor tumori sau boli care necesită transufuzii. Tot atâtea situaţii în care viaţa unui om atârnă de câţiva litri de sânge. Câţiva litri care se găsesc greu. Şi asta pentru că România traversează de câţiva ani buni o criză de sânge. Anul trecut, doar 66% dintre cei care au avut nevoie de sânge, au şi primit. Asta înseamnă că una din trei operaţii nu s-a putut efectua, deşi medicii erau disponibili. Deseori cei care donează sânge sunt rude sau prieteni ai pacientului care are nevoie de sânge.
Programul naţional de donare de sânge "O şansă pentru viaţă", iniţiat de Asociaţia REACT şi Vodafone România, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Hematologie şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România îşi propune să remedieze această situaţie, prin mobilizarea unui număr de 20.000 de donatori, pentru a reface rezervele de sânge din spitalele din România.
Se spune despre români că sunt solidari, tocmai datorită ?sângelui fierbinte? care le curge prin vene. România se află, cu toate acestea, pe ultimele locuri la capitolul donării de sânge, un gest atât de firesc, care poate salva vieţi.
Campania a reuşit să atragă 8.802 donatori în numai 5 luni de la lansare, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire a stocurilor de sânge din centrele participante cu 7,6%. Cei 3.960 de litri de sânge donaţi pot salva până la 20.000 de vieţi omeneşti.
Din luna mai până în prezent, au fost organizate 3 sesiuni naţionale de recoltare sangvină, în peste 15 oraşe din ţară, printre care: Arad, Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Petroşani, Ploieşti, Reşiţa, Târgu Jiu, Târgu-Mureş, Timişoara şi Sibiu.
Avantajele de a fi donator de sânge sunt multiple. Pe lângă satisfacţia morală care vine din faptul că ajuţi la salvarea unor vieţi, există şi recompense concrete. Astfel, cei care donează sânge beneficiază de un set de analize gratuite, reducere de 50% la transportul în comun, o zi liberă pe lună (în cazul angajaţilor cu carte de muncă), dar şi bonuri de masă în valoare de aproximativ 50 lei. Mai multe detalii despre modul de donare şi centrele de transfuzii din fiecare oraş, puteţi afla vizitând site-ul campaniei, www.pentruviata.org.
"Programul "O şansă pentru viaţă" a adus speranţa pentru mii de oameni datorită generoziăţii semenilor noştri. Ne bucuram pentru că tot mai mulţi tineri constientizează nevoia de sânge şi se implică în acest program. Numărul mare de donatori din cadrul ambelor sesiuni de recoltare sangvină este un indicator de succes al campaniei, care a condus la îmbunătăţirea stocurilor Centrelor de Transfuzii nu numai cu sânge brut, utilizat în special în chirurgie", a declarat dr. Anca Ştefan, Preşedinte Executiv Asociaţia REACT.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close