Antena 3 CNN Actualitate Cultură Doliu în literatură. A murit scriitorul american Harry Mathews

Doliu în literatură. A murit scriitorul american Harry Mathews

Doliu în literatură. A murit scriitorul american Harry Mathews
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    26 Ian 2017   •   14:36

Scriitorul american Harry Mathews a murit miercuri în Key West (Florida) la 86 de ani, a anunţat joi editorul său francez Paul Otchakovsky-Laurens, citat de EFE 

Născut în 1930, la New York, Harry Mathews a studiat muzica şi muzicologia la Universitatea Harvard pe care a absolvit-o în 1952. În acelaşi an el pleacă în Franţa pentru a-şi continua studiile muzicale la care renunţă însă pentru a se consacra literaturii. 

Mathews publică primele poeme într-o revistă în 1956 şi începe să lucreze la primul său roman în 1958, după ce îl cunoaşte pe Raymond Roussel. 

În 1961, Mathews fondează revista Locus Solus alături de trei scriitori newyorkezi, printre care şi John Ashbery, care îi devine prieten apropiat. El a colaborat o lungă perioadă cu Paris Review, al cărui director a fost în perioada 1989 - 2003. 

În 1962, a publicat 11 romane printre care "The Conversions", "Cigarettes "My Life in CIA", sau The Human Country . Ultimul său roman, "The Case of the Persevering Maltese", a apărut în 2013. 

După un mariaj cu artista Niki de Saint Phalle, din 1949 până în 1961, el a fost apoi căsătorit peste trei decenii cu Marie Chaix, care a fost şi traducătoarea lui în limba franceză.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close