Antena 3 CNN Actualitate Cultură Tabloul "Tăietorul de lemne" al lui Pissaro va fi scos la licitaţie în România pentru 3 milioane de euro

Tabloul "Tăietorul de lemne" al lui Pissaro va fi scos la licitaţie în România pentru 3 milioane de euro

Tabloul "Tăietorul de lemne" al lui Pissaro va fi scos la licitaţie în România pentru 3 milioane de euro
Sursa foto: pissaro
22 Iun 2009   •   19:18

Patru români sunt pregătiţi să dea cel puţin trei milioane de euro pentru un tablou. Pictura e una celebră şi va fi scoasă la licitaţie peste doar trei zile. Tabloul de Pissaro a ajuns în România în perioada interbelică şi pentru el s-au plătit atunci 25 de mii de franci francezi.

În trei zile, "Tăietorul de lemne" al lui Camille Pissaro şi-ar putea găsi un proprietar. Preţul de pornire de 3 milioane de euro pare prohibitiv. Însă nu e deloc aşa. Pe lista participanţilor la licitaţie s-au înscris deja patru persoane.

Preţul tabloului a fost stabilit însă în funcţie de cum au fost vândute alte tablouri ale lui Pissarro la ultimele licitaţii. Dar, şi procedurile de licitaţie sunt similare celor de la marile case de licitaţie. Cei care se înscriu trebuie să depună o garanţie. Din patru doar doi au depus. Ceilalţi doi au mai participat şi la alte licitaţii iar casa ştie că au forţa financiară să participe la o astfel de competiţie.

Tabloul a ajuns în România cândva în anii 30. Atunci pânza de Pissaro a fost cumpărată din Franţa cu 25.000 de franci francezi. Astăzi, spun experţii, colecţionarii care mai cumpără pictori străini se pot număra pe degete. Cei mai mulţi, în jur de o sută, se limitează doar la pictori români.

Dacă cel mai scump tablou vândut vreodată la licitaţie în România îşi va găsi un cumpărător, vom afla joi seară, când are loc licitaţia. Cumpărătorul va rămâne însă anomim.

Observator

×
Subiecte în articol: tablou
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close