Antena 3 CNN Actualitate Cultură Tribunalul francez a decis că Universitatea din Paris nu poate revendica manuscrisele lui Emil Cioran

Tribunalul francez a decis că Universitatea din Paris nu poate revendica manuscrisele lui Emil Cioran

Tribunalul francez a decis că Universitatea din Paris nu poate revendica manuscrisele lui Emil Cioran
03 Dec 2008   •   23:38

După ce un set de 37 de manuscrise ale filosofului român Emil Cioran au fost descoperite de o firmă de curăţenie, justiţia franceză a decis miercuri că acestea aparţin patronului companiei de curăţenie şi nu universităţii pariziene care a solicitat proprietatea asupra acestora, anunţă AFP.
Cancelaria universitară obţinuse, în decembrie 2005, o decizie a unei instanţe de apel, care a interzis, în ultimul moment, vânzarea la licitaţie a manuscriselor, acestea fiind puse ulterior sub sechestru.
Cinci versiuni ale operei "De l'inconvénient d'tre né" (Despre neajunsul de a te fi născut), caiete cu note pregătitoare pentru Ecartlement (1979) şi "Aveux et anathmes" (Mărturisiri şi anateme, 1987), se numără printre manuscrisele desoperite, împreună cu 18 caiete inedite conţinând amintiri şi reflecţii ale lui Cioran, din perioada 1972 - 1980.
Tribunalul de mare instanţă din Paris, sesizat de Cancelaria Universităţii, a apreciat miercuri că instituţia nu are nici un drept asupra manuscriselor, iar vânzătorul, Simone Baulez, "poate dispune în mod liber de acestea".
În februarie 1995, cu cinci luni înaintea morţii lui Cioran, partenera de viaţă a acestuia, Simone Boue, i-a scris cancelarului Universităţii din Paris, informându-l că intenţionează să doneze manuscrisele lui Cioran bibliotecii Jacques-Doucet. În septembrie 1997, la moartea lui Simone Boue, legatar universal al lui Cioran, fratele ei a făcut un inventar al apartamentului, fără a găsi însă nici un manuscris.
Simone Baulez, semnatara unui contract pentru curăţenia apartamenului, a găsit manuscrisele în apartament şi le-a încredinţat pentru vânzarea la licitaţie.
Tribunalul a decis miercuri că datorită faptului că Emil Cioran a murit în iunie 1995, Simone Boue nu era proprietarul manuscriselor la momentul în care s-a angajat să le doneze Cancelariei Universităţii.
Foto: Wikipedia.org
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close