Antena 3 CNN Actualitate Cum a incendiat Traian Băsescu 38 de nave, pe când era căpitan de navă

Cum a incendiat Traian Băsescu 38 de nave, pe când era căpitan de navă

Cum a incendiat Traian Băsescu 38 de nave, pe când era căpitan de navă
29 Ian 2008   •   23:05

Un material publicat în ediţia de miercuri a ?Jurnalului Naţional? prezintă un moment aproape necunoscut din cariera de căpitan de navă a preşedintelui Traian Băsescu. Ziariştii susţin că actualul şef de la Cotroceni este responsabil de incendierea a 38 de nave şi de poluarea portului francez Rouen, în 1981, din postura de căpitan al navei de cursă lungă ?Argeş?. De asemenea, în articolul de miercuri al Jurnalului este publicată şi o declaraţie din 1998 a lui Traian Băsescu, în care acesta recunoaşte că a falsificat probe pentru a scăpa de sancţiunile autorităţilor franceze.

Incidentul prezentat de ziarişti a avut loc în iarna anului 1981. Traian Băsescu, pe atunci căpitan de cursă lungă de numai 3 luni, primise comanda navei ?Argeş?. În portul francez Rouen, încărcătura navei a luat foc în timpul descărcării. Incendiul s-a extins la alte 37 de nave aflate în rada portului francez.

A urmat o anchetă. Traian Băsescu a stat aproape o lună la dispoziţia autorităţilor franceze. A fost chemat şi la tribunal. Nava românească a fost verificată şi echipajul a fost anchetat.

Cercetările autorităţilor franceze nu au dus însă niciun rezultat, iar instanţa a decis că nu există probe pentru acuzarea echipajului românesc.

Abia după 17 ani, în 1998, Traian Băsescu, pe când era ministrul Transporturilor în guvernarea CDR, a recunoscut, într-un interviu la Prima TV, că incendiul din portul Rouen a pornit de la vasul său. Mai mult, Băsescu a admis că a falsificat probele pentru a scăpa de sancţiuni. La vremea aceea, el a spus adevărul doar Securităţii.

?(...) am explicat organelor de Securitate ce s-a întâmplat cu noi acolo şi, acum pot să o spun public, nu mai e niciun secret, am schimbat ceva în instalaţie înainte să permitem accesul autorităţilor franceze la bord, ceea ce a făcut imposibilă demonstrarea vinei noastre. Acasă nu puteam să nu-i spun care a fost realitatea măcar armatorului, armatorul nu puteam să mi-l mint, iar în echipaj erau destui care ştiu ce s-a întâmplat.?

După pentru dezastrul din portul Rouen, autorităţile franceze au cerut daune de aproximativ 12 milioane de dolari.

Antena 3

×
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close