Antena 3 CNN Actualitate Cum scoate CSM judecătorii incomozi din sistem

Cum scoate CSM judecătorii incomozi din sistem

Cum scoate CSM judecătorii incomozi din sistem
Sursa foto: Foto: Intact Images
18 Aug 2014   •   09:36

CSM a dat procurorilor DNA puterea de a scoate judecătorii din dosare. Luna trecută, chiar înainte ca reprezentanţii CSM să meargă la Ambasada SUA, a fost adoptată o hotărâre prin care magistraţii în cazul cărora DNA începe urmărirea penală trebuie să se abţină de la a mai judeca dosare de corupţie. Astfel, eliminarea judecătorilor incomozi devine mult mai uşoară pentru DNA.

CSM a decis că dacă se începe urmărirea penală faţă de un judecător, dar şi faţă de un apropiat al acestuia, se consideră că respectivul magistrat nu mai poate judeca imparţial şi trebuie să se abţină de la a mai soluţiona dosare. Mai mult, CSM consideră că este suficient ca un procuror anticorupţie să invoce indicii şi nu probe privind săvârşirea unei infracţiuni, pentru a-l forţa pe magistrat să se abţină în procese. O modalitate clară de a elimina din sistem judecătorii incomozi, spun jurnaliştii de la luju.ro.

Este revolător că oficialii ministerului de Justiţie nu au nicio reacţie când se fac asemenea abuzuri, spun jurnaliştii de la Lumea Justiţiei. În opinia acestora, decizia CSM poate fi discriminatorie având în vedere că îi vizează doar pe magistraţii care judecă dosare de corupţie.

O a doua problemă care pune sub semnul îndoielii decizia CSM este legată de nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie a judecătorilor vizaţi.

×
Subiecte în articol: judecatori CSM procurori DNA
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close