Antena 3 CNN Actualitate Curtea de Apel Galaţi va da luni sentinţa finală în cazul tragediei de la Mihăileşti

Curtea de Apel Galaţi va da luni sentinţa finală în cazul tragediei de la Mihăileşti

Curtea de Apel Galaţi va da luni sentinţa finală în cazul tragediei de la Mihăileşti
29 Feb 2008   •   07:48

Magistraţii gălăţeni se vor pronunţa luni în dosarul privind explozia de la Mihăileşti. Rudele celor care au pierit în explozie spun că dacă vinovaţii nu vor fi pedepsiţi, îşi vor căuta dreptatea la Tribunalul de la Haga. În mai 2004, un tir încărcat cu 20 tone de azotat de amoniu a explodat în apropierea localităţii Mihăileşti. 18 persoane şi-au pierdut atunci viaţa. Printre ei, şi colegii noştri Elena Popescu şi Ionuţ Barbu.

În dimineaţa zilei de 24 mai 2004, un tir al unei firme de transport din Craiova s-a răsturnat la ieşirea din comuna Mihăileşti pe drumul european E85, la 32 de kilometri de Buzău. Autotrenul era încărcat cu aproximativ 20 de tone de azotat de amoniu.

La două minute de la apariţia pompierilor militari, s-a produs dezastrul. O explozie puternică a pulverizat totul pe o rază de câteva sute de metri. În urma deflagraţiei, 18 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 13 au fost rănite.

Printre victime s-au aflat şi tinerii ziarişti ai Antenei 1- reporterul Elena Popescu de 26 de ani şi cameramanul Ionuţ Barbu de 25 de ani. În urma exploziei violente opt maşini au fost distruse, între care două autospeciale şi camionul care transporta substanţa, iar în şosea a rămas un crater cu un diametru de 21 de metri şi o adâncime de 6 metri şi jumătate.

Ştirea despre explozie a fost preluată imediat de majoritatea agenţiilor de presă de pe glob. Ancheta a început cu o serie lungă de bâlbâieli, iar în final a ajuns la trei responsabili. Este vorba despre şefii a două firme de transport şi fostul director al combinatului Doljchim Craiova.

Iniţial, cei trei au fost condamnaţi de judecătoria Focşani, la patru ani închisoare şi la plata unor despăgubiri totale de 3.200 de milioane de lei şi 430.000 de mii de euro. În urmă cu câteva luni însă magistraţii Tribunalului Vrancea i-au achitat pe inculpaţii în dosarul exploziei de la Mihăileşti şi au respins ca nefondate toate cererile de despăgubiri formulate de părţile vătămate.

Sentinţa de vineri a Curţii de Apel Galaţi va fi una irevocabilă. Rudele celor care au murit în explozia de Mihăileşti spun că vor merge la Tribunalul de la Haga dacă vinovaţii nu vor fi pedepsiţi.

Antena 3

×
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close