Antena 3 CNN Actualitate Cutremur în Peru. 387 de morţi şi 1.050 de răniţi (VIDEO ŞI GALERIE FOTO)

Cutremur în Peru. 387 de morţi şi 1.050 de răniţi (VIDEO ŞI GALERIE FOTO)

Cutremur în Peru. 387 de morţi şi 1.050 de răniţi <font color=red>(VIDEO ŞI GALERIE FOTO)</font>
16 Aug 2007   •   05:11

Cel puţin 387 morţi şi peste 1.050 de răniţi. Acesta este bilanţul provizoriu al seismului produs în Peru. Cutremurul a avut magnitudinea de 7,9 pe scara Richter. Potrivit institutului geologic american, mişcarea seismică s-a produs în două reprize, cu puţin timp înainte de 19.00, ora locală, la aproximativ 160 de kilometri de capitala Lima. Maximul de intensitate a fost resimţit în localitatea Chincha Alta. Epicentrul a fost pe coasta Pacificului, la o adâncime de 40 de km. Cutremurul a avut şi 2 replici ale mişcării principale, de mai mică intensitate.

Seismul a provocat întreruperea alimentării cu energie electrică. Şi liniile telefonice au fost afectate. Sute de oameni au preferat să rămână pe străzi, după ce situaţia s-a mai calmat, de teama unor eventuale replici. În acelaşi timp, centrul pentru alerte de tsunami din Pacific a instituit stare de alertă pentru mai multe state din centrul şi sudul continentului - Ecuador, Chile, Columbia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, Salvador, Mexic, Honduras şi chiar şi pentru arhipelagul Hawaii. Alerta a fost ridicată câteva ore mai târziu. Preşedintele peruan a lansat un apel la calm şi a transmis condoleanţe familiilor îndoliate.

Numeroase ţări şi organizaţii internaţionale au început deja acţiunile de ajutorare: Federaţia Internaţională a Crucii Roşii va trimite două avioane cu corturi, prelate de plastic, pături şi canistre pentru persoanele sinistrate. Guvernul bolivian a trimis 12 tone de alimente şi medicamente în regiunea Pisco, cea mai afectată de sesim.

Organizaţiile neguvernamentale spaniole au anunţat trimiterea unei echipe a organizaţiei Pompieri fără frontiere (BUSF), formată din 15 membri şi patru câini, va pleca joi seară spre Lima. La rândul său, organizaţia Intermon Oxfam a anunţat trimiterea a cinci experţi în localităţile Pisco şi Chincha pentru ?evaluarea nevoilor de apă potabilă şi medicale?.

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy a transmis ?condoleanţe? şi a declarat că ţara sa este dispusă să răspundă cererilor de ajutoare umanitare.

Papa Benedict al XVI-lea le-a cerut organizaţiilor Bisericii Catolice să ofere asistenţă persoanelor aflate în nevoie după cutremurul din Peru. Într-o telegramă, ?Papa Benedict transmite sincere condoleanţe familiilor victimelor şi sentimente de compasiune numeroşilor răniţi şi persoanelor fără adăpost?.

VEZI GALERIE FOTO (Sursa: PeopleDaily, Reuters)
TRAGEDIE ÎN PERU



Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close