Antena 3 CNN Actualitate Ce spun seismologii despre valul de cutremure din vestul țării: ”Pot apărea replici!”

Ce spun seismologii despre valul de cutremure din vestul țării: ”Pot apărea replici!”

Au fost clipe de panică în Arad după ce zona a fost zguduită de un cutremur de 5,3 pe Richter. Seismul a fost resimțit și în Timișoara și Cluj. Iar la doar o jumătate de oră a fost urmat de o replică de 3,2, precizează Institutul Național de Fizică a Pământului.

de Laura Dinu    |    07 Iun 2023   •   06:32

În orele care au urmat au fost date peste 18 apeluri la 112 prin care au fost semnalate diferite avarii la clădiri. Din fericire nimeni nu a fost rănit.

Mulți localnici au ieșit pe străzi după ce clădirile în care se aflau au fost zguduite de seism. 

”Zona este caracterizată de cutremure de suprafață. Acolo este și contactul între orogenul Apusenilor de Sud cu Depresiunea Panonică. Există și un sistem de falii orientate unul Nord-Vest, Sud-Est și altul Sud-Vest, Nord-Est, toate pot fi în legătură cu mișcările care au loc în micro-placa Adriatică.

Pot apărea, dar nu este obligatoriu, o serie de replici, însă cu magnitudini mai mici.

Aradul este sensibilizat, de-a lungul timpului, de o serie de cutremure de peste 5 grade. Acolo unde a apărut odată un cutremur, oricând pot apărea și altele”, a declarat seismologul Mihai Diaconescu la Antena 3 CNN.

Cutremurul a fost resimțit și la Cluj, Oradea, Hunedoara, Sighișoara, dar și la vecinii din Ungaria.

Banatul se confruntă cu o activitate seismică intensă de câteva săptămâni. Primul mare cutremur a avut loc pe data de 23 mai și a avut o magnitudine de 4,9 pe Richter. La scurt timp, un alt seism de 4,3 a avut loc.

 

×
Subiecte în articol: cutremur seismolog
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close