Antena 3 CNN Actualitate Cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter revin o dată la 32 de ani

Cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter revin o dată la 32 de ani

Cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter revin o dată la 32 de ani
07 Iun 2008   •   09:30

Un cutremur de proporţii s-ar putea produce în România anul viitor. Aşa arată un document oficial al Guvernului, în care se precizează că seismele mari se repetă o dată la 32 de ani. Datele apar în Strategia de comunicare şi informare publică pentru situaţii de urgenţă, care a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Teoria este infirmată de specialiştii din domeniu, care susţin că nimeni nu poate să prevadă cu exactitate când va avea loc următorul cutremur.

Documentul prezintă principalele riscuri la adresa populaţiei şi felul în care autorităţile ar trebui să comunice în situaţiile de criză. Între potenţialele scenarii catastrofale, ?hazardurile seismice" reprezintă capitolul cel mai detaliat. Într-un fragment din documentul elaborat de guvern, şi prezentat de Evenimentul Zilei, se sugerează chiar şi un calcul probabilistic. "În conformitate cu studiile efectuate în acest domeniu de instituţii specializate, cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter au o perioadă medie de revenire de 32 de ani", se arată în document.

Specialiştii executivului sunt însă contrazişi de cei de la Institutul de Fizică a Pământului. Directorul institutului, Gheorghe Mărmureanu susţine că nu a fost consultat la elaborarea strategiei de comunicare şi informare publică pentru situaţii de urgenţă.

În ceea ce priveşte regulile de acţiune în timpul seismului, primele menţionate sunt poziţionarea în interiorul locuinţei, protecţia copiilor şi închiderea surselor care pot provoca pagube, de exemplu gazele. În viziunea guvernului, priorităţile după producerea unui cutremur sunt: acordarea primului ajutor, îngrijirea copiilor, a victimelor, pregătirea pentru evacuare sau părăsirea locuinţei. De asemenea, se arată în document, oamenii ar trebui să ştie cum să supravieţuiască dacă sunt prinşi sub dărâmături, şi să cunoască locul de întâlnire cu membrii familiei, în cazul în care locuinţa este distrusă.

Antena 3

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close