Antena 3 CNN Actualitate Dacian Cioloş a purtat discuţii la Bruxelles privind clauza de salvgardare

Dacian Cioloş a purtat discuţii la Bruxelles privind clauza de salvgardare

Dacian Cioloş a purtat discuţii la Bruxelles privind clauza de salvgardare
26 Noi 2007   •   18:53

Ministrul român al agriculturii, Dacian Cioloş, a avut, luni, la Bruxelles, o scurtă întrevedere cu Mariann Fischer Boel, comisar european pentru agricultură, în legătură cu situaţia Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), care face obiectul unei scrisori de avertizare a Comisiei Europene. „Eu mi-am exprimat speranţa că în decembrie va fi o decizie pozitivă din partea Comisiei Europene, iar ea mi-a răspuns că, aşa cum stau lucrurile acum, depinde doar de noi”, a declarat oficialul român la Bruxelles, unde participă la reuniunea miniştrilor agriculturii şi pescuitului din UE.

La 10 octombrie, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de avertizare, prin care se atrăgea atenţia că, dacă nu se remediază deficienţele la Sistemului Integrat de Administrare şi Control (IACS) al APIA, România riscă o reducere cu 25% a subvenţiilor agricole. Ţara noastră a transmis executivului comunitar, la 8 noiembrie, un răspuns prin care se arăta că cele două module informatice care constituie elemente indispensabile ale IACS sunt funcţionale şi că nu se vor efectua plăţi către agricultori înainte de finalizarea controalelor obligatorii în teren. Această scrisoare de răspuns era însoţită şi de raportul de audit, întocmit de firma Deloitte&Touche.

Comisia Europeană a mai acordat României termen până la 15 decembrie pentru a demonstra, în baza unui raport de audit independent, că toate deficienţele au fost remediate; abia apoi se va decide dacă mai este sau nu cazul să se activeze mecanismul de salvgardare ce ar duce la reducerea subvenţiilor pentru agricultură.

Rompres

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close