Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloş, ar putea fi audiat în dosarul "Telepatia". Acesta trebuie să explice de ce a acceptat ca Ministerul Agriculturii să devină parte civilă în dosar, la cererea DNA, în perioada în care a condus instituţia, fără aviz de la direcţia juridică. În plus, Cioloş a pus ministerul pe lista păgubiţilor, înainte să se stabilească dacă instituţia a fost în vreun fel prejudiciată.
Potrivit Luju.ro, Sorin Pantiş, Cătălin Jean Sandu şi Vlad Săvulescu, inculpati în dosarul "Telepatia" solicită instanţei audierea ca martor a comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş. Asta după ce Cioloş ar fi implicat ministerul Agriculturii în dosar fără să aibă vreun motiv legal.
Grupul de Investigaţii Politice, scrie că în data de 24 septembrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Ministerului Agriculturii să comunice dacă se constituie ca parte civilă în Dosarul privatizării ICA.
În 14 octombrie 2008, Dacian Cioloş răspunde afirmativ DNA, fără să aibă avizul direcţiilor de specialitate din minister. Trei zile mai târziu trimite o nouă adresă către procurori în care prezintă punctul de vedere formulat de Agenţia Domeniilor Statului.
Această nouă adresă demonstra ilegalitatea constituirii ministerului în parte civilă, pentru că ADS susţinea că întregul proces de privatizare al ICA fusese unul corect, iar prejudiciul nu exista.
Pe de altă parte, nici prejudiciul despre care au solicitat un punct de vedere procurorii DNA, nu a existat la Ministerul Agriculturii. Asta pentru că veniturile obţinute de ADS nu mai erau virate într-un cont cu destinaţie specială al Ministerului Agriculturii, ci la Ministerul de Finanţe.
Modificarea a fost făcută cu 8 luni înaintea începerii privatizării ICA. De altfel, în 6 noiembrie 2012, la 4 ani de la decizia lui Cioloş, Ministerul Agriculturii a transmis Tribunalului Bucureşti o adresă prin care informa că ministerul nu se poate constitui ca parte civilă în dosar.
Din acest motiv Dacian Cioloş are, pe numele său, deschis un dosar pentru abuz în serviciu, în care procurorii au dispus începerea urmăriririi penale.
Decizia de a constitui Ministerul Agriculturii ca parte civilă în dosarul Telepatia pare să-i fi folosit lui Dacian Cioloş în cariera politică. După terminarea mandatului de ministru, în 6 iunie 2009, Dacian Cioloş a fost numit de către Traian Băsescu preşedinte al Comisiei prezidenţiale pentru elaborarea unei strategii în domeniul Agriculturii.
În octombrie 2009, Guvernul Boc l-a desemnat pe Dacian Cioloş în funcţia de Comisar European pentru Agricultură. În 27 mai anul acesta, preşedintele Traian Băsescu a declarat că „opţiunea României pentru funcţia de comisar european rămâne continuarea cu Dacian Cioloş".