Antena 3 CNN Actualitate Daily Income: Ministrul Doina Pană, despre modificările aduse la Codul Silvic

Daily Income: Ministrul Doina Pană, despre modificările aduse la Codul Silvic

Daily Income: Ministrul Doina Pană, despre modificările aduse la Codul Silvic
Sursa foto: Foto: desotofuel.com
08 Oct 2014   •   10:18

De 6 ani, România încearcă să îşi rescrie Codul Silvic, dar încă nu a găsit o formă care să poată garanta siguranţa pădurilor. Unde mai pui că fiecare ministru care preia portofoliul aduce noi modificări proiectului, iar cei care au fost la conducere au mereu obiecţii.

Actualul ministru pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, a comentat modificările aduse la noul Cod Silvic, argumentând importanţa renunţării la amenajamentele silvice pentru proprietarii de păduri cu suprafeţe de până în 10 hectare.

"În actualul Cod Silvic este obligatoriu să existe amenajament pentru orice suprafaţă de pădure. Am constatat că toţi proprietarii mic nu au făcut acest lucru", a afirmat ministrul, arătând că mulţi dintre ei au refuzat să se asocieze.

Drept urmare, pentru a evita neînţelegerile cu micii proprietari de pădure, ministerul "a luat o măsură stimulativă", prin care se renunţă la amenajamentul silvic, însă se încurajează încheierea unui contract de administrare cu un ocol silvic, privat sau de stat.

"Am constatat că nici în UE nu există amenajament pentru suprafeţele mai mici de 10 hectare. Există un fel de ghiduri de bune practici. Prevederea din noul proiect de Cod Silvic spune că nu eşti obligat, dar, dacă îţi faci un contract de administrare cu un ocol silvic, de stat sau privat, ai dreptul să exploatezi până la 3 metri cub de lemn, per hectar, pe an. E o măsură stimulativă", a declarat ministrul Doina Pană. 

Deputatul PNL Lucia Varga, fost ministru pentru Ape şi Păduri, a vorbit în ediţia de marţi a emisiunii "Daily Income", de la Antena 3, despre neajunsurile noului proiect al Codului Silvic.

Fostul ministru a arătat că, "în actuala propunere legislativă a PSD se regăsesc două prevederi care fac mai mult rău pădurilor". Una dintre ele se referă la faptul că legea va permite tăierea la ras din parcurile naturale, iar cea de-a doua la faptul că va fi permisă tăierea până la 10 hectare de pădure fără amenajament silvic.

Asta înseamnă că se permite tăierea unei anumite suprafeţe, limitate, ce-i drept, fără a avea vreun document. Însă nimeni nu are cum să verifice dacă se depăşeşte sau nu această limită admisă.

În România se defrişează într-un ritm alarmant de 3 hectare pe oră şi de 3 ori mai mult decât se împădureşte.

Reforma în acest domeniu ar trebui să înceapă cu restructurarea Romsilva, crede fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga, pentru că este căpuşată de interesele marilor jucători ilegali ai lemnului.


×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close