Antena 3 CNN Actualitate Dan Barna vrea să fie președinte la Camera Deputaților sau vicepremier în viitorul guvern

Dan Barna vrea să fie președinte la Camera Deputaților sau vicepremier în viitorul guvern

USR vrea postul de președinte al Camerei Deputaților pentru Dan Barna, iar în caz că acesta va fi ocupat de Ludovic Orban, Barna ar urma să fie vicepremier în Guvernul Cîțu. Mai mult decât atât, USR și-ar dori câte un secretar de stat în fiecare minister.

Dan Barna vrea să fie președinte la Camera Deputaților sau vicepremier în viitorul guvern
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    10 Dec 2020   •   13:15

Miercuri, cei din USR au avut două ședințe consecutive, în care s-au purtat primele discuții cu privire la propunerile cu care vor merge în fața celor de la Partidul Național Liberal. 

Astfel, liderul USR, Dan Barna, și-ar dori să devină președintele Camerei Deputaților, însă, în cazul în care nu se va întâmpla acest lucru și funcția va merge către PNL, acesta și-ar dori să ocupe funcția de vicepremier în noul guvern format.  

Totodată, Cristian Ghinea și Dragoș Tudorache ar fi propunerea USR PLUS pentru funcția de vicepremier. 

La capitolul ministere dorite de cei din Alianța USR-PLUS apar și propuneri care se bat cap în cap cu cele aflate pe listele liberalilor, respectiv Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției, Ministerul Lucrărilor Publice, dar și Ministerul Transporturilor. 

Dacă aceste ministere vor ajunge în cadrul alianței USR PLUS, Claudiu Năsui ar urma să fie propunerea pentru ministerul Finanțelor, Ionuț Moșteanu la ministerul Lucrărilor Publice, iar Cătălin Drulă la ministerul Transporturilor. 

Structura noului guvern. Cum se împart ministerele între PNL, UDMR și USR PLUS

Surse politice au dezvăluit în exclusivitate pentru Antena 3 care este varianta cu care PNL va merge la negocierile cu USR - PLUS si UDMR.

Potrivit surselor, liberalii pornesc negocierea de la ideea formării unui guvern cu 18 ministere, însă totul depinde de cum vor evolua discuțiile. 

Astfel, liberalii doresc să împartă Ministerul Economiei și Energiei, la care ar urma să rămână Virgil Popescu, iar separat să se formeze un minister al Turismului și al Intreprinderilor mici și Mijlocii, care ar putea să meargă către alt partid. 

De asemena, Ministerul Transporturilor ar urma să se despartă de Ministerul Comunicațiilor. La Transporturi ar urma să rămână tot Lucian Bode, care este un ministru susținut în Partidul Național Liberal, iar Comunicațiile ar urma să meargă către USR. Potrivit suselor din alianță, USR ar dori să îl numească pe Cătălin Drulă pentru acest portofoliu.

Sunt discuții și pentru Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției. Potrivit surselor, liberalii nu vor să renunțe la Ministerul Justiției, și aici ar merge mai departe cu varianta Cătălin Predoiu, care are susținerea inclusiv a șefului statului, Klaus Iohannis. 

Pentru Ministerul Finanțelor propunerea este Claudiu Năsui, varianta propusă de USR. 

Ministerul Sănătății ar putea să ajungă pe mâna reprezentanților USR. Liberalii spun că cedează portofoliul, acesta urmând să fie condus de Vlad Voiculescu.

Ministerul Educației este un partid care, deasemenea, va ajunge tot la partidul condus de Dan Barna, însă sunt câteva îngrijorări în această privință pentru că, spun sursele, liberalii știu că Ștefan Pălărie ar fi propunerea USR PLUS. Este vorba despre cel care conduce Grupul de lucru pentru politici publice în Educație, în partidul condus de Dacian Cioloș, iar liberalii nu sunt deocamdată mulțumiți de această propunere. 

Liberalii nu renunță sub nicio formă însă la Ministerul Fondurilor Europene, care este condus de Marcel Boloș, acesta fiind în continuare propus să conducă portofoliul. 

 

×
Subiecte în articol: Dan Barna Klaus Iohannis
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close