Antena 3 CNN Actualitate Dan Voiculescu, despre cum pot fi convinse băncile să dea credite ieftine

Dan Voiculescu, despre cum pot fi convinse băncile să dea credite ieftine

Dan Voiculescu, despre cum pot fi convinse băncile să dea credite ieftine
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
31 Ian 2019   •   16:54

Ieftinirea creditelor se lasă aşteptată, cu toate că taxa pe lăcomie a intrat în vigoare de o lună de zile. Problema este, spune profesorul Dan Voiculescu, faptul că mediul bancar nu e împăcat deocamdată cu noul cadru legal. În plus, băncile vor încerca în continuare să îşi menţină profiturile la nivel ridicat.

În plus, spune profesorul Dan Voiculescu, experienţa ne învaţă că o reglementare eficienta nu se bazează doar pe sancţiune, ci şi pe motivare.

''În prezent, Guvernul are la dispoziţie o soluţie rapidă pentru a stimula competiţia interbancară: creşterea capitalizării bancilor la care statul român este acţionar , astfel încât acestea să-şi poată mări semnificativ oferta de credite în condiţii avantajoase pentru firme şi persoanele fizice. Într-un asemenea context, toate celelalte banci comerciale vor fi incurajate să-şi regandeasca rapid politica de costuri pentru a nu-si diminua cota de piaţă. Astfel, pentru statul roman investiţia în suplimentarea capitalizarii poate avea un randament ridicat, atat direct, urmare a creşterii veniturilor obtinute de cele două bănci, cât si indirect, prin încurajarea creditarii cu costuri reduse la nivelul intregii piete bancare. Aceasta variantă reprezintă, evident, doar o opinie personală, bazată pe anii de experienţă în economia reală şi la catedră, în cadrul Academiei de Ştiinte Economice. Oricare variantă va fi alesă de stat pentru a pune capăt situaţiei de acum, trebuie ţinut cont de un aspect esenţial: soluţia să fie aplicată coerent'', s scis Dan Voiculescu pe blogul său.

 

×
Subiecte în articol: banci credite Dan Voiculescu
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close