Antena 3 CNN Actualitate Datornicii, executaţi silit de stat în termen de 15 zile de la trimiterea somaţiei

Datornicii, executaţi silit de stat în termen de 15 zile de la trimiterea somaţiei

Datornicii, executaţi silit de stat în termen de 15 zile de la trimiterea somaţiei
16 Aug 2010   •   19:34

Nu aţi plătit o amendă de circulaţie sau un impozit? Aveţi toate şansele să nu vă mai primiţi salariul sau chiar să rămâneţi fără casă şi fără maşină. În plină perioadă de criză, statul nu îi mai păsuieşte pe datornici. Cei care uită, nu pot sau nu vor să-şi achite dările sunt executaţi silit.

Sute de mii de români sunt executaţi silit pentru neplata taxelor, impozitelor sau amenzilor. Datornicii rămân fără case, maşini şi salarii. Procedura este simplă. Direcţiile Generale de Impozite şi Taxe Locale trimit somaţii persoanelor care îşi nu achită obligaţiile. Indiferent dacă somaţia ajunge sau nu la destinatar, executarea silită începe după 15 zile, în cazul în care debitele nu sunt achitate.

Iniţial sunt blocate conturile restanţierilor şi este instituită poprirea pe salariu, care nu poate fi mai mare de 30% din venituri. Urmează sechestrarea bunurilor. Dacă datoriile nu sunt plătite, casa sau maşina debitorului este scoasă la licitaţie. Din suma obţinută sunt achitate taxele, impozitele sau amenzile restante, cu penalităţile de rigoare, se reţin şi cheltuielile presupuse de procedura de executare silită, iar cu restul rămâne proprietarul.

Cifre neoficiale arată că la nivel naţional sunt peste 1,5 milioane de datornici, o treime fiind deja în procedură de executare silită. Numai anul trecut, valoarea amenzilor neachitate a depăşit 100 de milioane de euro. La această sumă se adaugă toate taxele şi impozitele restante din ultimii ani.

Antena 3

 

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close