Antena 3 Actualitate De ce nu întruneşte Tiberiu Niţu condiţiile necesare pentru a fi procuror general al Parchetului ICCJ

De ce nu întruneşte Tiberiu Niţu condiţiile necesare pentru a fi procuror general al Parchetului ICCJ

de M.Z.    |    04 Apr 2013   •   22:18

Cel puţin nouă motive i-au determinat pe procurorii CSM să constate că Tiberiu Niţu "nu întruneşte condiţiile şi exigenţele necesare funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

Nitu a fost propus in luna noiembrie de fostul ministru al Justitiei Mona Pivniceru pentru a ocupa functia de procuror general. Acesta a primit aviz negativ din partea sectiei de procurori a CSM, iar presedintele Traian Basescu a refuzat sa il numeasca in functie.

Motivele CSM au fost prezentate în ediţia de joi a emisiunii Subiectiv, de la Antena 3.

1. În hotararea procurorilor CSM, se arata, printre altele, ca din analiza planului de management si din raspunsurile la intrebarile adresate de membrii sectiei pentru procurori, rezulta ca Tiberiu Nitu propunea solutii care nu erau fundamentate pe studii si analize privind eficacitatea sistemului judiciar, "un exemplu edificator in acest sens fiind necunoasterea studiilor de impact referitoare la noile coduri".

2. De asemenea, lui Nitu i s-a reprosat faptul ca in timpul interviului a evitat raspunsurile directe si concrete. In opinia membrilor sectiei pentru procurori a CSM, Tiberiu Nitu nu putut sa dea exemple concrete care "sa conduca la actiuni relevante care sa-l evidentieze profesional, cum ar fi un dosar important sau o actiune de anvergura de-a lungul carierei de procuror".

3. In plus, procurorul a fost criticat pentru faptul ca din proiectul sau de management lipseste "cu desavarsire" orice "viziune asupra relationarii cu celelalte institutii implicate direct sau indirect in actul de justitie".

4. Lui Tiberiu Nitu i s-a mai reprosat si faptul ca, desi recunoaste ca masura delegarii procurorilor de la parchetele aflate la nivelele superioare la parchetele de la nivelele inferioare, in vederea preluarii de dosare, nu are un rezultat scontat, sustine si propune in continuare aceasta masura.

5. Sectia pentru procurori a CSM a mai constatat ca, in perioada in care Nitu a coordonat activitatea Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului ICCJ, nu s-a inregistrat niciun dosar finalizat prin rechizitoriu in materia conflictului de interese, coruptiei sau evaziunii fiscale, domenii considerate prioritar majore ale Ministerului Public.

6. In opinia CSM, aceasta denota "lipsa de performanta si neimplicare in exercitarea atributiilor manageriale".

7. Pe de alta parte, membrii CSM au mai apreciat ca Tiberiu Nitu "a oferit raspunsuri vagi" din perspectiva de ordonator principal de credite si "nu a dat dovada de initiativa in modernizarea managementului Ministerului Public sau in abordarea strategica a conducerii acestuia".

8. De asemenea, membrii CSM au constatat ca Nitu nu a demonstrat cunostinte solide privind activitatea concreta a procurorilor din cadrul Parchetului ICCJ, acesta necunoscand "gradul de incarcatura al dosarelor/procuror la nivelul Parchetului ICCJ si nici gradul de recuperare a prejudiciilor".

9. "Din desfasurarea interviului, s-au sesizat in privinta candidatului un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres, irascibilitate, o scazuta capacitate de mobilizare si adaptare la interviu, precum si o spontaneitate redusa", se mai arata in decizia de respingere a nominalizarii lui Nitu.

Citeşte şi Dosare controversate în care apare implicată Laura Codruţa Kovesi×
Subiecte în articol: Tiberiu Niţu Subiectiv

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close