Antena 3 CNN Actualitate De ce nu ştiu, de fapt, maghiarii din Secuime limba română

De ce nu ştiu, de fapt, maghiarii din Secuime limba română

De ce nu ştiu, de fapt, maghiarii din Secuime limba română
Sursa foto: foto: captura video
02 Oct 2017   •   08:53

„Nu ştiu româneşte“ este formula cu care eşti întâmpinat invariabil pe străzile din Odorheiu Secuiesc dacă încerci să intri în vorbă cu cineva în limba română.

Secuii spun că nu e vorba de rea-voinţă, însă trăind într-o comunitate maghiară compactă, ei nu au nicio posibilitate de a asimila româna. Deşi se află în centrul ţării, Harghita şi Covasna sunt izolate total de restul României, scrie Adevărul.

Maghiarii de aici nu par a fi deranjaţi de această situaţie, deşi admit că, odată ce trec graniţa celor două judeţe, le vine extrem de greu să se înţeleagă cu românii.

Directorul Liceului „Tamási Áron“ din Odorhei, Laczkó György, susţine că pentru copiii maghiari din Secuime limba română este o limbă străină. „La noi, româna nu se învaţă pe stradă. Aici avem o populaţie compactă maghiară. A rămas şcoala, unde începând din clasa I se învaţă limba română. Din păcate, la gimnaziu şi la liceu deja nu se învaţă ca o limbă străină, deşi ar trebui predată ca engleza şi ca germana“, explică directorul unuia dintre cele mai bune licee din oraş. De altfel, el recunoaşte că limba română este singura materie la care se pică pe capete, an de an, la Bacalaureat.

 

×
Parteneri
Ce trebuie să știe românii care iau bani pe sticle reciclate
x close