Antena 3 CNN Actualitate De la 1 ianuarie cresc amenzile pentru şoferi

De la 1 ianuarie cresc amenzile pentru şoferi

De la 1 ianuarie cresc amenzile pentru şoferi
31 Dec 2008   •   13:39

Anul 2009 vine cu amenzi mai mari pentru şoferi. Noua măsură vine după ce în urmă cu trei luni a mai avut loc o actualizare a cuantumului amenzilor.
Majorarea salariului minim pe economie de la 540 de lei la 600 de lei este cea care a determinat modificarea cuantumului amenzilor pentru şoferi. Asta pentru că legea rutieră spune că punctul de amendă reprezintă 10 la sută din valoarea salariului minim garantat.
Potrivit ziariştilor de la Evenimentul Zilei, contravenţia cea mai mare pe care o riscă, de mâine, şoferii indisciplinaţi este de 1200 de lei, faţă de 1.080 cât era până acum. În cazul persoanelor juridice, amenzile actualizate sunt cu mult mai mari, ajungând până la 6000 de lei.
Şoferii prinşi la volan fără centura de siguranţă riscă, pe lângă cele două puncte de penalizare, amenzi cuprinse între 120 şi 180 de lei. Sancţiuni similare vor primi şi cei care vorbesc la telefonul mobil în timp ce conduc.
Şoferii care depăşesc cu 30 kilometri pe oră viteza legală primesc până la cinci puncte amendă, echivalente cu 300 de lei. Depăşirea vitezei cu 40 de kilometri atrage o sancţiune de până la 480 de lei, faţă de maximum 432 de lei ca până acum.
Anul acesta, poliţiştii au încasat de la şoferii indisciplinaţi peste un miliard de lei.Cea mai frecventă încălcare a codului rutier a fost depăşirea vitezei legale. Viotezomanii au încasat aproape 900.000 de amenzi.
Ultima actualizare a cuantumului contravenţiilor rutiere a fost la 1 octombrie, când punctul de amendă a crescut de la 50 de lei la 54 de lei.

Antena3

×
Subiecte în articol: amenda
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close