Antena 3 Actualitate De la 1 iulie cresc facturile la gaz şi electricitate. Cât vor plăti în plus românii care nu şi-au schimbat furnizorul de energie

De la 1 iulie cresc facturile la gaz şi electricitate. Cât vor plăti în plus românii care nu şi-au schimbat furnizorul de energie

de Iulia Gorgorin    |    07 Iun 2021   •   10:52
De la 1 iulie cresc facturile la gaz şi electricitate. Cât vor plăti în plus românii care nu şi-au schimbat furnizorul de energie
Sursa foto: pixabay

Veşti proaste pentru toţi românii. De la 1 iulie, facturile de la gaz şi energie electrică vor creşte. Vor plăti mai mult în special cei care nu au trecut pe piaţa concurenţială. Dar, atenţie, preţurile vor fi diferite în funcţie de oraşul în care locuim şi pot fi chiar cu 300 de lei mai mari într-un an.

 Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a vorbit luni, în exclusivitate la Antena 3, despre câţi bani vor salva românii care au ales să îşi schimbe furnizorul de energie electrică.

"Oamenii care şi-au schimbat furnizorul salvează în medie între 300-400 ron pe un an de zile"

"Cred că cele mai mari vor fi în Cluj, Braşov, şi zona Dolj, Craiova, undeva în jurul la 80-90 ron/lună, la un consum de 125 de kilowaţi. Aşa, un consum mediu. Cele mai mici, probabil că vor fi în Bucureşti. Cam 12-15 lei la acelaşi tip de consum. Mă refer la cei trei milioane care încă nu au schimbat furnizorul. Cred că autorităţile ar trebui să facă mult mai mult pentru a îi informa pe oameni. Oamenii care şi-au schimbat furnizorul salvează în medie între 300-400 ron pe un an de zile, în raport cu cei care au decis să nu facă nimic", a anunţat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Românii sunt obligați de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul energiei să aplice reducerea consumatorilor care încă nu și-au schimbat furnizorul și au rămas pe piața universală. Concret, dacă nu ați ales încă un furnizor de pe piața concurențială, veți mai primi reducerea până la finalul lunii iunie.

Pentru a vă schimba furnizorul însă, ar trebui să verificați tarifele pe site-ul ANRE, unde găsiți un comparator de prețuri pe care îl puteți accesa în funcție de consum, de zona în care locuiți și de valoarea facturii pe care o plătiți acum.  După ce completați toate aceste date, veți putea vedea ce furnizor are oferta cea mai bună și veți putea alege în funcție de tarifele cele mai mici.

Românii vor plăti cu până la 25% mai mult și pentru facturile la gaze, începând de la 1 iulie

Doi dintre cei mai mari furnizori de gaze anunță că vor crește substanțial tarifele. 1 iulie este data de la care vom plăti cu 25 la sută mai mult și pentru gazul natural. Nu vom simți imediat majorarea, însă efectul acesteia se va simți in prima factura din lunile de iarna.

Doi dintre cei mai mari furnizori de gaze anunță că urmează scumpiri majore de la 1 iulie. Unul dintre furnizori spune că va scumpi gazele de la 1 iulie cu 25%, iar cel de al doilea că va majora prețul în două etape: cu 13% de la 1 iulie și cu încă 5% de la 1 ianuarie. Specialiștii în energie spun ca această scumpire a gazelor se va reflecta direct proporțional în factura noastră de la gaz. Scumpirile vor fi pentru cei care nu au trecut pe piața liberă de energie.

De ce se scumpesc gazele

În ultima perioadă, costurile de achiziție a gazelor naturale de pe piața angro s-au majorat substanțial, pe de o parte, pe fondul convergenței prețurilor interne cu cele externe, iar pe de altă parte, ca urmare a reducerii sau a insuficienței cantităților de gaze din producția internă necesare pentru satisfacerea cererii.

Costul de achiziție a gazelor naturale de pe piața internă s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, costul cu achiziția gazelor din import s-a majorat cu 60% pentru cantitățile la care prețul este calculat în funcție de evoluția prețului petrolului pe piața internațională și chiar cu 250-300% pentru unele produse în hub-urile europene. Prognozele pentru a doua jumătate a acestui an sunt de continuare a acestei evoluții ascendente.

Trendul crescător al prețului de achiziție a gazelor la nivel european este cauzat de majorarea cererii atât pe segmentul rezidențial, ca urmare a unei primăveri deosebit de reci, cât și pe segmentul industrial datorită revenirii parțiale după scăderea de anul trecut din pandemie. Impactul este resimțit cu atât mai mult cu cât costurile de achiziție din ultima perioadă vin după un minim istoric, aceste costuri reprezentând cea mai mare pondere în factura de gaze naturale, respectiv circa 60%.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close