Antena 3 CNN Actualitate De la Big Bang la Apocalipsă. O va găsi acceleratorul de particule pe Elodia?

De la Big Bang la Apocalipsă. O va găsi acceleratorul de particule pe Elodia?

<font color=red>De la Big Bang la Apocalipsă.</font> O va găsi acceleratorul de particule pe Elodia?
09 Sep 2008   •   17:32

Oamenii de ştiinţă se pregătesc de 10 ani pentru un proiect revoluţionar, dar opinia publică a început să afle doar în urmă cu câteva luni despre ce este vorba. Sau, mai exact, pe ce s-au cheltuit cei 5,4 miliarde de Euro, bugetul de până acum al proiectului Large Hadron Collider. Pe un accelerator de particule, a cărui componentă principală este un magnet uriaş, pus într-un tunel aflat la aproape 100 de metri sub pământ. Magnet care va fugări particulele de protoni pentru ca acestea să se apropie de viteza luminii şi să se ciocnească, atunci când va fi cazul, aproape ca la Big Bang.

Senzaţionalul începe de abia de la efectele experimentului. Taberele cercetătorilor s-au împărţit în pro şi contra, cu nuanţele de rigoare. Cei mai optimişti dintre optimişti speră să demonstreze teoriile legate de Big Bang şi de celebra Particulă a lui Dumnezeu. Pesimiştii optimiştilor cred că se vor putea extrage câteva date interesante din experiment, dar, spun ei, mai e mult până departe. Şi asta pentru că în tunelul de la graniţa dintre Franţa şi Elveţia nu se va putea reconstrui Big Bang-ul, ci doar condiţiile apărute imediat după producerea Big Bang-ului.

În sfârşit, tabăra contra e şi ea divizată. Toată lumea recunoaşte că experimentul va putea conduce la crearea unei găuri negre, dar de aici părerile se despart. Unii spun că odată creată, o astfel de gaură neagră ar putea înghiţi pământul instantaneu. Alţii cred doar că experimentul va produce apocalipsa, sfârşitul lumii, dar mai lent: în patru ani.

Controversele se ţin lanţ, dar o parte dintre ele ar putea fi rezolvate miercuri, 10 septembrie, ora 10. Cu doar o zi înainte de fatidica dată de 11 septembrie. Dacă va fi aşa, vom vedea. Deocamdată, preluând o idee lansată printre comentariile cititorilor site-ului Antena3.ro, ne putem întreba: "O va găsi acceleratorul de particule pe Elodia?" Cu alte cuvinte, vom avea parte, de acum încolo, de un bombardament informaţional uriaş, fără o finalitate anume, pe tema experimentului Large Hadron Collider sau vom afla rapid informaţiile care ne interesează? Dacă va mai exista încă o dată viaţă după Big Bang :).

Antena3.ro

×
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close