Antena 3 CNN Actualitate Decembrie 1989, în 100 de fotografii

Decembrie 1989, în 100 de fotografii

Decembrie 1989, în <font color=red>100 de fotografii</font>
21 Dec 2007   •   09:52

În urmă cu 18 ani, Nicolae Ceauşescu ieşea la balconul Comitetului Central, în faţa a mii de oameni, într-o încercare disperată de a calma spiritele. Deja, de cinci zile, se ştia. Ceva se întâmpla la Timişoara, iar Capitala nu rămânea indiferentă. În dimineaţa zilei de 21 decembrie, Ceauşescu a convocat o adunare de 100.000 de oameni şi a condamnat răscoala de la Timişoara. Mişcări bruşte venind de la periferia adunării şi sunetul unor petarde au transformat manifestaţia în haos. Speriată la început, mulţimea a încercat să se împrăştie. O parte dintre participanţii la adunare s-au regrupat însă şi au început o manifestaţie de protest care s-a transformat apoi în revoluţie.

Ceauşescu, alături de soţia sa, precum şi alţi oficiali şi membri ai CPEx au intrat în panică, iar Ceauşescu s-a întors în interiorul clădirii. Transmisiunea directă a mitingului a fost întreruptă, dar oamenii care se uitau la televizor văzuseră suficient ca să îşi dea seama că se întâmpla ceva neobişnuit. Încercările ulterioare ale cuplului Ceauşescu de a recâştiga controlul mulţimii au rămas fără rezultat. Mulţimea a plecat pe străzi, aducând Capitala, alături de Timişoara şi alte oraşe importante, în dezordine.




Cuvântarea lui Nicolae Ceauşescu din seara de 21 decembrie 1989 (pdf)

Antena3.ro a pregătit 100 de fotografii în memoria acelor zile tulburi, în memoria celor care au murit pentru ca noi să ne bucurăm astăzi de libertate.

REVOLUŢIA DIN 1989 ÎN 100 DE IMAGINI

Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close